ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.11.2000 - Vesoljska ladja Sojuz TM-31 združena z MVP
Novice

 


Koroljov, Rusija

02.11.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1]

S servisnim modulom Zvezda Mednarodne vesoljske postaje (MVP) se je danes dopoldne, ob 10:21 po srednjeevropskem času, uspešno združila ruska vesoljska ladja Sojuz TM-31 s katero je na MVP prispela prva glavna posadka (MVP-1). Posadki MVP-1 poveljuje Američan William Shepherd, Rus Jurij Gidzenko je poveljnik Sojuza TM-31, Rus Sergej Krikaljov pa prvi ladijski inženir. Združitev z MVP je potekala samodejno in brez težav.

Pred združitvijo je Jurij Gidzenko deloma obkrožil MVP nato pa se je začel približevati spajalnemu mestu modula Zvezda. Med združevanjem so se vesoljci nahajali v pristajalnem odseku sojuza TM, oblečeni pa so bili v vesoljske skafandre vrste sokol.

Pred vstopom v MVP bodo vesoljci preverili zrakotesnost povezave med sojuzom TM in spajalnim mestom modula Zvezda. Sledilo bo izenačevanje pritiska v obeh plovilih, šele nato pa bodo vesoljci odprli loputo in vstopili v Mednarodno vesoljsko postajo. To naj bi se zgodilo ob približno 11:40 po srednjeevropskem času. Kdo bo prvi vstopil v vesoljsko postajo, še ni znano. Ta čast bi sicer pripadala poveljniku prve glavne odprave, vendar pa je možno, da se bo Shepherd odločil drugače.

Današnja združitev je prva združitev vesoljske ladje vrste sojuz TM z MVP. Do sedaj so se z MVP petkrat združili ameriški vesoljski raketoplani, enkrat pa ruska tovorna ladja vrste progress M1.

priblizevanje-mvp.jpg (6082 bytes)

Pogled iz sojuza na MVP

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune