ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.11.2000 - Vesoljci na MVP popravili akumulator
Novice

 


Koroljov, Rusija

06.11.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0]

Kot so sporočili iz ruskega nadzornega središča v Koroljovu blizu Moskve, so vesoljci na krovu modula Zvezda uspešno popravili en akumulator. Na Zvezdi je sedaj sedem delujočih akumulatorjev, eden pa vesoljcem še vedno povzroča težave, zato je izključen. Vesoljci William Shepherd, Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov nameravajo v kratkem priklopiti tudi ruski sistem Elektron. Brez sedmega akumulatorja pa sistema Elektron, ki skrbi za izločanje kisika iz vode, ne bi mogli vklopiti. Omenjen sistem bi lahko začeli uporabljati šele po montaži ameriških plošč s sončnimi celicami, ki jih bo na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) predvidoma konec meseca pripeljal ameriški vesoljski raketoplan.

Ruska kozmonavta Gidzenko in Krikaljov sta v pogovoru z nadzorniki na Zemlji povedala, da je bivanje in delo na MVP zelo podobno poletu na ruski vesoljski postaji Mir. Kot sta še dejala, jima izkušnje z Mira veliko pomagajo pri reševanju različih težav. Kljub izredno natrpanemu urniku dela je vesoljcem uspelo opraviti večino nalog, ki so nujno potrebne za življenje na vesoljski postaji. Med drugim so vesoljci vklopili sistem Vozduh, vzpostavili računalniško mrežo med prenosnimi računalniki na postaji, sestavili grelce za hrano, usposobili straniše in drugo.

Včeraj je rusko-ameriška prva glavna posadka na Mednarodni vesoljski postaji imela prost dan. Tega seveda ne gre jemati dobesedno, saj so vesoljci vseen postorili marsikaj. Poveljnik odprave William Shepherd je dejal, da si je šele včeraj vzel nekaj časa za pogled skozi okno na vesoljski postaji. Na servisnem modulu Zvezda se sicer nahaja več kot ducat okenc, ki vesoljcem omogočajo pogled na Zemljo in dele vesoljske postaje.

exp1patch.gif (8603 bytes)

Emblem MVP-1

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune