ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.11.2000 - Vesoljci na MVP uspešno nadaljujejo z delom
Novice

 


Koroljov, Rusija

11.11.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1]

William Shepherd, Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov so se po več kot tednu dni dela na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), že privadili novim bivalnim razmeram. Vesoljci so uspešno vklopili oba nujno potrebna sistema za ohranjanje življenja. Sistem Vozduh, ki iz ozračaja odstranjuje ogljikov dioksid, so vklopili že pred tednom dni. Sistem Elektron, ki s pomočjo elektrolize iz vode izloča kisik, pa tudi že deluje. Z omenjeno napravo je bilo kasneje nekaj težav, saj se je sistem izklopil, ko se je v zbiralniku nabralo preveč vode. Vesoljci so odvečno vodo odstranili, sistem pa zopet normalno deluje.

Vesoljci imajo še vedno težave s povezovanjem prenosnih računalnikov na krovu MVP. Vzpostavitev računalniške mreže bi jim omogočila tudi boljši prenos zvoka in video slike s pomočjo ameriškega sistema za komunikacijo, ki se nahaja v modulu Unity. Vesoljcem največ težav predstavlja iskanje potrebnih kablov in orodja.

Ker se je aktivnost Sonca v zadnjih dneh močno povečala, so nadzorniki posadko na MVP opozorili, naj sestavijo poseben senzor, ki jih bo opozoril na morebitno povečanje sevanja. Vesoljci so iz varnostnih razlogov zadnje noči prespali v prehodnem odseku Zvezde, saj so stene modula tam najdebelejše. Zdravniki v nadzornem središču zagotavljajo, da povečanje Sončeve aktivnosti ne bo vplivalo na zdravje vesoljcev.

Rusko-ameriška posadka se pripravlja tudi na prihod samodejne tovorne vesoljske ladje Progress M1-4, ki jo bodo na kozmodromu Bajkonur izstrelili 16. novembra. Tovorna ladja naj bi se s spajalnim mestom na modulu Zarja združila dva dni kasneje. V ta namen so vesoljci v modulu Zarja premestili nekaj podatkovnih kablov. V modulu Zvezda pa so sestavili tudi napravo s katero je mogoče ročno voditi združevanje progressa z vesoljsko postajo. To napravo bodo uporabili v primeru, da na progressu odpove sistem Kurs s spomočjo katerega se tovorna ladja samodejno združi s postajo.

vzvezdi-mvp1-2.jpg (10743 bytes)

Rusko-ameriška posadka na MVP

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune