ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.11.2000 - Vesoljska postaja Mir bo v orbiti še dobre tri mesece
Novice

 


Moskva, Rusija

16.11.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0]

Direktor ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos je na današnji novinarski konferenci sporočil, da se je ruska vlada odločila vesoljsko postajo Mir uničiti koncem februarja leta 2001. Jurij Koptev je še dejal, da bodo vesoljsko postajo Mir iz orbite iztirili s pomočjo tovorne vesoljske ladjie, ki naj bi jo izstrelili prihodnje leto. Mir naj bi nato 27. ali 28. februarja deloma zgorel v ozračju, večji deli pa bi padli v Tihi ocean dobrih 1.500 km vzhodno od Avstralije.

Ker je vesoljska postaja Mir obsežen objekt z maso okrog 130 ton, ruski strokovnjaki opozarjajo, da je nemogoče zagotoviti popolnoma varno iztirjenje postaje iz orbite. Večji deli vseh modulov, različni rezervoarji in raketni motorji zagotovo ne bodo v celoti zgoreli v ozračju. Obstaja tudi možnost, da nekateri deli ne bodo padli v morje ampak tudi na kopno. Posadko dveh izurjenih kozmonavtov naj bi na Mir poslali le v primeru, če kaj ne bi šlo po načrtu. V tem primeru bi kozmonavta iz notranjosti Mira nadzorovala zniževanje orbite.

Ruska vlada je za izstrelitev tovorne ladje progress in uničenje Mira namenila 27 milijonov dolarjev. Brez zasebnih finančnih sredstev, ki jih je prispevala mednarodna družba MirCorp, bi bila vesoljska postaja Mir uničena že v začetku leta 2000.

Koptev je še dejal, da praktično ne obstaja možnost, da bi na postajo Mir poletel Američan Dennis Tito. Tito naj bi družbi MirCorp plačal približno 20 milijonov dolarjev za polet na to vesoljsko postajo. Družba MirCorp vesti o uničenju Mira še ni komentirala, saj še niso dobili uradnega obvestila o odločitvi ruske vlade.

Preberite tudi vesti:

Oglejte si:

mir-ln-sm.jpg (13418 bytes)

Vesoljska postaja Mir

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune