ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.11.2000 - Gidzenko ročno vodil združitev Progressa M1-4 z MVP
Novice

 


Koroljov, Rusija

18.11.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:2, L]

Danes ponoči, ob 04:47 po srednjeevropskem času, se je z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) združila ruska tovorna vesoljska ladja Progress M1-4. Samodejna združitev progressa s spajalnim mestom na modulu Zarja je bila načrtovana za ob 04:08, vendar pa je sistem za samodejno združitev (Kurs) odpovedal. Kamera na progressu, ki je del tega sistema, je nekaj časa neuspešno iskala spajalno tarčo na modulu Zarja, nato pa so se nadzorniki v Koroljovu odločili, da bo posadka na MVP združitev vodila ročno.

Kozmonavt Jurij Gidzenko je nato s pomočjo ruskega sistema za ročno vodenje združitve (TORU) daljinsko usmerjal Progress M1-4 proti modulu Zarja. Gidzenko je tovorno ladjo vodil s pomočjo televizijske slike, ki jo je pošiljala kamera na progressu. Ko je tovorno ladjo prikrmaril na razdaljo približno 5 metrov, je televizijska slika postala skoraj neuporabna. Sonce je namreč svetilo naravnost v kamero, na zaščitnem steklu pred kamero pa so se pojavili še drobni ledeni kristali. Prvi poskus ročne združitve so zatem prekinili. Sergej Krikaljov si je nato s pomočjo daljnogleda ogledal kamero na progressu in potrdil, da je zaščitno steklo zamegljeno.

Drugi poskus ročne združitve so pričeli malce kasneje, ko posadka na MVP ni več imela radijske zveze z nadzornim središčem. Gidzenko je Progress M1-4 za približno 30 do 40 metrov oddaljil od MVP in počakal, da so se svetlobni pogoji izboljšali. Nato je tovorno ladjo ponovno vodil v bližino MVP. Nekaj metrov pred spajalnim mehanizmom na modulu Zarja je izginila tudi zamegljenost v sredini televizijske slike in Gidzenko je v drugem poskusu, ob 04:47 po srednjeevropskem čas, uspešno izpeljal združitev.

Shepherd, Gidzenko in Krikaljov bodo morali tovor iz progressa prenesti v približno dveh tednih, saj naj bi se že 2. decembra z MVP združil ameriški vesoljski raketoplan Endeavour. Tovorna ladja se mora od spajalnega mesta na Zarji ločiti zato, da ne bi ovirala približevanja ameriškega raketoplana. V kolikor vesoljci ne bodo uspeli pravočasno pretovoriti vse opreme, bodo izstrelitev Endeavourja morda preložili.

Progress M1-4 je na MVP pripeljal zaloge goriva, kisika in hrane. Med drugim tovorom se nahaja tudi različno orodje, dva računalnika, kabli, odstranjevalci ogljikovega dioksida, spalna vreča, oprema za vesoljsko stranišče in rusko telovadno kolo. Vesoljci pa so prejeli tudi sveža oblačila in obutev.

Kot so sporočili iz Centra za upravljanje poletov (CUP) v Koroljovu, Mednarodna vesoljska postaja Zemljo obkroži vsakih 92 minut na višini med 377,9 in 397,2 km. Masa celotnega kompleksa znaša približno 80 ton.

progm1-4-prihod.jpg (6009 bytes)

Pogled iz Progressa M1-4

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune