ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

25.11.2000 - Vesoljci na MVP izpraznili Progress M1-4
Novice

 


Houston/Koroljov

25.11.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0, L]

Prva glavna posadka na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) je v tednu dni uspela iz tovorne vesoljske ladje Progress M1-4 prenesti približno 2 toni različne opreme. William Shepherd, Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov, ki na MVP bivajo že več kot tri tedne, so iz progressa na postajo med drugim pretovorili zaloge hrane, obleke in obuvala, različno opremo in rezervne dele. Progress M1-4 je na postajo pripeljal tudi gorivo, vodo in kisik.

Posadka bo v naslednjih dneh v izpraznjeno tovorno ladjo poizkušala prenesti čim več neuporabnega materiala. Progress M1-4 se namreč mora od MVP ločiti še pred prihodom ameriškega raketoplana Endeavour. Le-ta naj bi se z MVP združil 2. decembra. Progress M1-4, ki je združen s spajalnim mestom na modulu Zarja, bi namreč lahko oviral približevanje raketoplana. Navadno se tovorna ladja vrste progress potem, ko jo napolnijo z neuporabnim materialom, loči od postaje in nekaj ur zatem zgori v gostejših plasteh ozračja.

Ruski strokovnjaki pa razmišljajo o tem, da bi po ločitvi progressa od MVP le-tega nekoliko oddaljili od postaje, kjer bi ostal do začetka prihodnjega leta. Posadka na MVP bi Progress M1-4 nato ponovno ročno vodila k postaji in ga zopet združila z modulom Zarja. Ameriški nadzorniki takšen načrt zaenkrat zavračjo, saj naj bi bil preveč tvegan. Na vesoljski postaji Mir se je med podobnim manevrom leta 1997 namreč zgodila huda nesreča. Kozmonavt je med daljinskim ročnim vodenjem izgubil nadzor nad tovorno ladjo vrste progress M, ki je nato trčila v modul Spektr. Modul je bil tako poškodovan, da je iz postaje začel uhajati zrak. Le izreden pogum vesoljcev, ki so hitro posredovali in zaprli loputo v Spektr, je preprečil evakuacijo vesoljske postaje Mir.

gidzenko-krikaljov.jpg (11509 bytes)

Kozmonavta Gidzenko in Krikaljov

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune