ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.11.2000 - Priprave na izstrelitev raketoplana Endeavour
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

27.11.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0, L]

Ameriški strokovnjaki na Cape Canaveralu se pripravljajo na izstrelitev vesoljskega raketoplana Endeavour, ki je načrtovana za petek zjutraj po srednjeevropskem času. Na krovu raketoplana bo v vesolje poletelo pet vesoljcev: poveljnik B. Jett, pilot M. Bloomfield, ter strokovnjaki odprave J. Tanner, M. Garneau in C. Noriega.

Raketoplan Endeavour bo med odpravo STS-97 na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) ponesel do sedaj najtežji ameriški element - nosilec P6 s sončnimi celicami, katerega masa znaša 17 ton. Ameriško-kanadska posadka petih izkušenih vesoljcev bo med odpravo na MVP pritrdila omenjeni nosilec, na katerem se nahajajo štiri plošče s sončnimi celicami. Pred odpravo STS-97 se na MVP nahajajo le štiri ruske plošče s sončnimi celicami, ki pa proizvajajo električno energijo, ki zadostuje le za oskrbovanje modulov Zarja in Zvezda.

Vesoljci bodo nosilec P6 pritrdili na zunanjost modula Unity, natančneje na nosilec Z1, ki ga je na MVP dostavila prejšnja odprava ameriškega raketoplana. Za montažo nosilca P6 bosta potrebna predvidoma dva vesoljska sprehoda. Oba vesoljska sprehoda bosta z enodnevnim presledkom opravila astronavta Tanner in Noriega.

Po opravljenih vesoljskih sprehodih bo posadka raketoplana odprla tudi loputo v MVP, kjer se bodo srečali s prvo glavno posadko na MVP (MVP-1). Na MVP bodo prenesli tovor, naslednji dan pa se bo raketoplan ločil od vesoljske postaje in se vrnil na Zemljo. William Shepherd, Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov bodo zopet sami.

endeavour.jpg (7756 bytes)

Endeavour na ploščadi

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune