ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

01.12.2000 - Proti MVP poletel vesoljski raketoplan Endeavour
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

01.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1, L]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral so danes zjutraj, ob 04:06 po srednjeevropskem času, na izstrelitveni ploščadi 39B izstrelili ameriški vesoljski raketoplan Endeavour. Ameriško-kanadska posadka petih izkušenih vesoljcev se bo med odpravo STS-97 združila z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) in na modul Unity pritrdila nosilec P6, na katerem se nahajajo štiri plošče s sončnimi celicami. Nosilec P6 je z maso 15,8 tone do sedaj najtežji ameriški element na MVP. Na postaji se trenutno nahajajo štiri ruske plošče s sončnimi celicami, ki proizvajajo električno energijo le za oskrbovanje modulov Zarja in Zvezda.

Vesoljci bodo nosilec P6 pritrdili na zunanjost modula Unity, natančneje na nosilec Z1, ki ga je na MVP dostavila prejšnja odprava ameriškega raketoplana. Za montažo nosilca P6 bosta potrebna predvidoma dva 6,5 urna vesoljska sprehoda, vesoljca Tanner in Noriega pa bosta izvedla še tretji krajši vesoljski sprehod, med katerim bosta na vrh nosilca P6 namestila poseben senzor za nadzor električnega polja, ki obdaja postajo. Vesoljske sprehode bosta opravila z enodnevnimi presledki. Prvič pa bo s pomočjo majhne kamere, ki je pritrjena na čeladi vesoljskega skafandra, mogoče pobliže spremljati delo vesoljcev.

Po opravljenih vesoljskih sprehodih bo posadka raketoplana odprla tudi loputo v MVP, kjer se bodo srečali s prvo glavno posadko (MVP-1). Na MVP bodo prenesli tovor, naslednji dan pa se bo raketoplan ločil od vesoljske postaje in se vrnil na Zemljo.

Na MVP se že en mesec nahaja rusko-ameriška posadka vesoljcev, ki jo sestavljajo poveljnik William Shepherd, pilot Jurij Gidzenko in ladijski inženir Sergej Krikaljovi.

Arhivski posnetek

Izstrelitev raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune