ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

01.12.2000 - Tovorna ladja Progress M1-4 se je ločila od MVP
Novice

 


Koroljov, Rusija

01.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:2, L]

Ruski strokovnjaki so danes ob 17:23 po srednjeevropskem času izvedli ločitev ruske samodejne tovorne ladje Progress M1-4 od Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Progress se je ločil od spajalnega odseka na modulu Zarja in se nato s pomočjo lastnih raketnih motorjev oddaljil od postaje. Tovorna ladja bi namreč lahko ovirala približevanje in združitev ameriškega raketoplana Endeavour (STS-97) z vesoljsko postajo. Združitev raketoplana z modulom Unity na MVP je načrtovana za jutri ob 20:59 po srednjeevropskem času.

Tovorna ladja Progress M1-4 pa danes ni tako, kot je sicer v navadi, kmalu po ločitvi znižala orbite in nekaj ur za tem zgorela v ozračju. Ruski strokovnjaki v Centru za upravljanje poletov (CUP) v Koroljovu so se namreč odločili, da tovorno ladjo namesto tega raje oddaljijo od postaje in jo "parkirajo" v orbito v bližini MVP. Daljinsko vodeni tovorni ladji so za približno 1,5 km znižali orbito, kot posledica le-tega pa bo Progress M1-4 obkrožal Zemljo hitreje kot MVP in vsak dan prehitel postajo za približno 184 kilometrov.

Ni še jasno, ali se bodo strokovnjaki odločili za ponoven poskus združitve Progressa M1-4 z MVP. Kot je znano se Progress M1-4 18. novembra ni uspel samodejno združiti z MVP, saj je samodejni sistem za združevanje Kurs odpovedal. Kozmonavt Gidzenko je s pomočjo posebne naprave za daljinsko upravljanje TORU tovorno ladjo ročno vodil do spajalnega mesta na Zarji. Nadzorniki poleta v Koroljovu menijo, da bi bilo težave na Progressu M1-4 mogoče programsko odpraviti. Zaradi tega želijo tovorno ladjo v naslednjem mesecu ponovno preizkusiti in združiti z MVP.

Ameriški nadzorniki  poleta pa takšen načrt zaenkrat ne podpirajo, saj naj bi bil preveč tvegan. Na vesoljski postaji Mir se je med podobnim manevrom leta 1997 namreč zgodila huda nesreča. Kozmonavt je med daljinskim ročnim vodenjem izgubil nadzor nad tovorno ladjo vrste progress M, ki je nato trčila v modul Spektr. Modul je bil tako poškodovan, da je iz postaje začel uhajati zrak. Le izreden pogum vesoljcev, ki so hitro posredovali in zaprli loputo v Spektr, je preprečil evakuacijo vesoljske postaje Mir.

Arhivski posnetek

Mednarodna vesoljska postaja

tabSD.gif (826 bytes)

.
progress-odhod.jpg (7753 bytes)

Pogled iz Progressa M1-4 (1.12.'00)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune