ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.12.2000 - Uspešna združitev Endeavourja z Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston, ZDA

02.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:3, L]

Ameriški vesoljski raketoplan Endeavour se je danes zvečer, ob 21:00 po srednjeevropskem času, uspešno združil z modulom Unity (na PMA3) Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Združitev je ročno vodil poveljnik raketoplana Brent Jett. Ostali člani posadke so poveljniku sporočali dodatne podatke o razdalji in gibanju raketoplana, ki so jih kazali zasloni na krovu; podatke pa so odčitali tudi z laserskega daljinomera.

Raketoplan se je postaji približal od spodaj, in sicer tako, da je bil najprej z nosom obrnjen v smeri potovanja. Ko se je Endeavour postaji približal na dobrih 600 metrov, je poveljnik Jett prevzel ročni nadzor nad zbliževanjem. Nato je na oddaljenosti 150 metrov raketoplan obrnil za 180 stopinj tako, da je bil v smer potovanja sedaj obrnjen rep in ne več nos raketoplana. Približno 10 metrov pred spajalnim mestom je Jett za nekaj časa ustavil približevanje, da sta raketoplan in postaja prišla v doseg ruskih zemeljskih komunikacijskih postaj. Nato je raketoplan Endeavour združil s spajalnim mehanizmom tunela PMA3 na modulu Unity Mednarodne vesoljske postaje.

Med postopkom zbliževanja so ruski nadzorniki v Koroljovu plošče s sončnimi celicami na modulih Zvezda in Zarja obrnili v poseben položaj tako, da obremenitve med združitvijo ne bi poškodovale občutljivih sončnih celic. Takoj po združitvi so na vesoljski postaji in raketoplanu izklopili manevrirna sistema in vesoljski kompleks je nadaljeval pot v prostem letu. Ko so se med spajalnima mehanizmoma na postaji in raketoplanu zapahnili vsi spoji, pa je orientacijo vesoljskega kompleksa začel nadzorovati manevrirni sistem na raketoplanu Endeavour. Plošče s sončnimi celicami na ruskih modulih so nato znova začele slediti Soncu.

Med samim postopkom približevanja sta posadki na MVP in raketoplanu  Endeavour vzpostavili radijsko zvezo. Prva glavna posadka na MVP je združevanje nadzorovala skozi okenca na modulih in svoja opažanja sporočala posadki na Endeavourju.

Približno 1 uro po združitvi bo kanadski vesoljec Garneau s pomočjo raketoplanove daljinsko vodene mehanske roke iz tovornega odseka Endeavourja nekoliko dvignil nosilec P6, da se bo njegova temperatura izenačila s temperaturo vesoljske postaje. Vesoljca Tanner in Noriega pa bosta odprla loputo v prehodni odsek modula Unity, kamor bosta prenesla zaloge za posadko na MVP. Odprtje loput in srečanje obeh posadk je načrtovano za deveti dan odprave STS-97.

Današnja združitev raketoplana Endeavour (STS-97) je prva združitev ameriškega raketoplana z naseljeno Mednarodno vesoljsko postajo. Na MVP je raketoplan pripeljal do sedaj najtežji ameriški element - 15,8 tonski nosilec P6 s sončnimi celicami.

Slika 1: Levo: spajalni mehanizem na raketoplanu (spodaj) in tunelu PMA3 na modulu Unity. Desno: spajalna tarča na PMA3.

Slika 1

tabSD.gif (826 bytes)

.
endeavour-iz-mvp.jpg (5753 bytes)

Pogled iz MVP na Endeavour

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune