ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.12.2000 - Tanner in Noriega pričela s prvim vesoljskim sprehodom
Novice

 


Houston, ZDA

03.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1, L]

Ameriška vesoljca Tanner in Noriega sta danes zvečer, ob 19:35 po srednjeevropskem času, pričela s prvim izmed treh načrtovanih vesoljskih sprehodov med odpravo STS-97. Vesoljca sta izstopila skozi zračno zaporo, ki se nahaja v tovornem odseku raketoplana Endeavour. Sodelovala bosta pri pritrditvi 15,8-tonskega nosilca P6, na katerem se nahajata dva para kril s sončnimi celicami ter hladilnik za odvajanje toplote.

Kanadski vesoljec Garneau upravlja daljinsko vodeno mehansko roko, s pomočjo katere bo nosilec P6 pritrdil na vrh nosilca Z1, ki se nahaja na modulu Unity Mednarodne vesoljske postaje. Vesoljca Tanner in Noriega bosta nato dokončno spojila med seboj oba elementa, povezala devet različnih kablov in se odpravila proti zloženim sončnim celicam na vrhu nosilca P6. Tam bosta sprostila zapahe na zloženih sončnih celicah tako, da bo lahko posadka iz raketoplana kasneje poslala ukaz za samodejno razvijanje obeh parov kril, katerih skupni razpon znaša 75 metrov. Vesoljski sprehod naj bi trajal več kot šest ur.

Prvič med svojim bivanjem na vesoljski postaji so danes zjutraj vesoljci prve glavne odprave na MVP, odprli tudi lopute v modul Unity, kjer so iz prehodnega odseka tega modula prenesli različno opremo, ki jim jo je že včeraj tja prinesla posadka Endeavourja. William Shepherd, Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov so tako med drugim dobili nov prenosni računalnik, nov trdi disk za ruski prenosni računalnik, slušalke z mikrofonom, zaloge vode in tudi svežo kavo.

Loputa v Endeavour je zaradi nižjega zračnega pritiska v raketoplanu tudi tokrat ostala zaprta. Posadki MVP in Endeavourja se bosta srečali šele potem, ko bodo vesoljci na raketoplanu opravili vse tri načrtovane vesoljske sprehode.

Slika 1: Posnetek, ki ga je poslala kamera, ki je pritrjena na čelado vesoljskega skafandra. Na posnetku je viden eden izmed vesoljcev.

eva1a.jpg (14186 bytes)

Slika 1

tabSD.gif (826 bytes)

.

Mehanska roka z nosilcem P6

tabSD.gif (826 bytes)

.
tanner-unity.jpg (16983 bytes)

Tanner v prehodnem odseku Unityja

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune