ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.12.2000 - Nosilec P6 s sončnimi celicami pritrjen na MVP
Novice

 


Houston, ZDA

04.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0, L]

Danes zjutraj, nekaj minut čez tretjo uro po srednjeevropskem času, sta ameriška vesoljca Tanner in Noriega zaključila 7 ur in 33 minut trajajoč vesoljski sprehod, med katerim sta na nosilec Z1 pritrdila nosilec P6 s sončnimi celicami in hladilnikom. Nosilec P6 se je nahajal na koncu daljinsko vodene mehanske roke, s katero je upravljal kanadski vesoljec Garneau.

Ko sta vesoljca dokončno pritrdila 15,8-tonski nosilec P6, sta nadaljevala s povezovanjem devetih različnih električnih in podatkovnih kablov. Po nosilcu P6 sta se pomikala tudi s pomočjo mehanske roke, ki jo je takrat upravljal pilot raketoplana Bloomfield. Tanner in Noriega sta na vrhu nosilca nato aktivirala posebna predala, v katerih sta se nahajali zloženi krili s sončnimi celicami. Približno na sredini nosilca pa sta aktivirala tudi zložen hladilnik za odvajanje toplote iz postaje.

Vesoljca sta se nato premaknila v tovorni odsek raketoplana in počakala, da je posadka v kabini poslala signal za razvijanje krila s sončnimi celicami. Poveljnik Jett je moral signal poslati še enkrat, nato pa se je razvijanje enega krila, ki je sestavljen iz dveh plošč s sončnimi celicami, vendarle pričelo. Enako krilo na drugi strani pa se ni razvilo, saj je predal ostal zaprt. Jett je še enkrat poslal signal za razvijanje in drugi predal se je tokrat odprl. Ameriški nadzorniki pa so se odločili, da ne bodo takoj nadaljevali z razvijanjem še drugega krila, ampak bodo raje počakali in poizkušali poiskati vzrok za težavo. Preverili bodo tudi, ali se je prvo krilo razvilo pravilno.

Ob 05:21 po srednjeevropskem času pa se je popolnoma razvil tudi 13,7-meterski hladilnik, ki bo odvajal odvečno toploto. Nosilec P6 s sončnimi celicami, radiatorjem ter vso pripadajočo opremo naj bi bil vreden celih 600 milijonov ameriških dolarjev. V naslednjih dneh bosta Tanner in Noriega izvedla še dva vesoljska sprehoda.

Vesoljec med pritrjevanjem nosilca

tabSD.gif (826 bytes)

.

Razvito prvo krilo sončnih celic

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune