ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.12.2000 - So na Marsu nekoč obstajala jezera?
Novice

 


Washington, ZDA

04.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1, L]

Ameriški strokovnjaki, ki upravljajo ameriško samodejno vesoljsko sondo Mars Global Surveyor (MGS), so sporočili, da je sonda posnela nove fotografije, ki morda dokazujejo, da se je na površju Marsa nekoč zadrževala voda. Fotografije je posnela kamera Mars Orbiter Camera (MOC), ki se nahaja na krovu sonde MGS. Fotografije sta preučila Michael Malin in Kenneth Edgett, raziskovalca Malin Space Science Systems, ki upravlja s kamero na vesoljski sondi MGS, ki kroži okoli Marsa.

Na omenjenih fotografijah (sliki desno) je videti plastnate usedline kamenin na površju Marsa, ki jih je po besedah raziskovalcev najbrž povzročila voda. Po besedah nekaterih strokovnjakov bi takšne površinske tvorbe lahko nastale tudi zaradi vetra ali vulkanskih dejavnosti. Malin odgovarja, da so plasti usedlin na različnih mestih enako debele, kar naj bi kazalo na to, da je usedline ustvarila voda. Posnetki so vsekakor zamajali dosedanje razumevanje Marsove geološke preteklosti.

V kolikor se je na teh mestih nekoč v daljni preteklosti res zadrževala voda, bi bilo to najbolj smiselno mesto za iskanje fosiliziranih ostankov nekdanjega življenja. Znanstveniki pa opozarjajo, da zaenkrat ne obstajajo nikakršni posredni dokazi o obstoju vode v preteklosti, kaj šele življenja v kakršnikoli obliki na tem rdečem planetu.

Avtorja raziskave, Malin in Edgett, bosta obširnejši članek o odkritju objavila v reviji Science, ki bo izšla v naslednjih dneh. Sondo Mars Global Surveyor so proti Marsu izstrelili leta 1996, do sedaj pa je iz orbite okoli rdečega planeta poslala že več deset tisoč fotografij.

Preberite si tudi:

Oglejte si:

Površinske tvorbe na Marsu

Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)

.
Površinske tvorbe na Marsu - mozaik

Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune