ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.12.2000 - Razviti obe krili novih sončnih celic na MVP
Novice

 


Houston, ZDA

05.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1, L]

Na nosilcu nosilcu P6, ki se nahaja na modulu Unity Mednarodne vesoljske postaje, so ameriški strokovnjaki danes zjutraj ob 03:46 po srednjeevropskem času razprostrli še drugo krilo plošč s sončimi celicami. Razpon obek kril s sončnimi celicami tako znaša nekaj več kot 73 metrov.

Za razliko od prvega krila so tokrat plošči s sončnimi celicami razprostrli počasneje in postopoma. Poveljnik Endeavourja Brent Jett je poslal računalniški ukaz za razvijanje krila, ko se je raketoplan nahajal v sončni svetlobi tako, da so kamere lahko spremljale dogajanje in ga posredovale nadzornikom na Zemlji. Razvijanje so enkrat zaustavili, nato pa z njim ponovno nadaljevali do popolnega razvitja krila.

Sončne celice bodo lahko proizvajale do 60 kilovatov električne energije, kar bi zadostovalo za električno oskrbo tridesetih povprečnih družinskih hiš na Zemlji. Na MVP bo tako pridobljena električna energija oskrbovala modul Unity, v začetku prihodnjega leta pa še nov ameriški modul Destiny. Plošče s sončnimi celicami bodo sčasoma sicer poškodovali mikrometeoriti, vendar ameriški strokovnjaki zagotavljajo, da bodo sončne celice delovale vsaj 15 let.

Še vedno pa ni odpravljena manjša napaka na prvem krilu sončnih celic, ki so ga razprostrli že večraj. Del krila je namreč ohlapen, strokovnjaki pa še vedno preučujejo težavo. Za enkrat vse kaže, da napaka nima večjega vpliva na delovanje sistema, saj sončne celice delujejo normalno.

Ameriška vesoljca Tanner in Noriega se bosta danes zvečer odpravila na drugi vesoljski sprehod izven raketoplana Endeavour. Med tokratnim vesoljskim sprehodom bo njuna glavna naloga povezava različnih električnih in podatkovnih kablov za priklop sistema ameriških sončnih celic na električno omrežje Mednarodne vesoljske postaje.

Slika 2: Vidno je prvo razvito krilo s sončnimi celicami. Spodaj modul Unity, nad njim nosilca Z1 in P6. V ozadju vidne sončne celice ruskih modulov Zarja in Zvezda.

Danes razvito krilo

Danes razvito krilo

tabSD.gif (826 bytes)

.
Slika 2

Slika 2

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune