ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.12.2000 - Izstrelili raketo start-1 z izraelskim satelitom EROS-A1
Novice

 


Svobodni, Rusija

05.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1, L]

Na ruskem najnovejšem kozmodromu Svobodni so danes, ob 13:32 po srednjeevropskem času, uspešno izstrelili rusko nosilno raketo start-1, ki je v vesolje ponesla izraelski satelit EROS-A1. Nosilna raketa start-1 je predelana medcelinska balistična raketa (ICBM) vrste topol (SS-25). Raketa ne potrebuje posebnega izstrelišča, saj jo izstrelijo iz transportnega vozila na 12 kolesih, ki je hkrati tudi izstrelitvena ploščad (glej ilustracijo). Omenjena značilnost kaže na to, da je bila raketa razvita za strateške vojaške namene.

Izraelski satelit EROS-A1 družbe Imagesat je namenjen optičnemu opazovanju določenih ciljev na Zemlji. Satelit je osnovan na modelu vohunskega satelita Ofeq-3 in tehta 250 kilogramov. Kamera na krovu satelita, ki bo Zemljo obkrožal na višini 480 km, je sposobna posneti fotografije z ločljivostjo 1 metra. Do leta 2004 Imagesat namerava izstreliti še sedem podobnih satelitov.

Kozmodrom Svobodni se nahaja na vzhodnem delu Rusije, blizu meje s Kitajsko na reki Amur. Prva izstrelitev na tem kozmodromu je bila izvedena 4. marca 1997, šlo pa je za utirjenje ruskega telekomunikacijskega satelita Zeja-1. Nosilno raketo start-1 izdeluje rusko podjetje Votkinski zavod, ki je izdelalo tudi balistične rakete SS-20 (pioner), SS-23 in SS-25 (topol). Raketa start-1, ki ima izstrelitvi maso 47 ton, je visoka približno 23 metrov, največji premer znaša 1,6 metra, sestavljena pa je iz štirih raketnih stopenj na trdo gorivo.

Ilustracija izstrelitve start-1

Ilustracija izstrelitve start-1

tabSD.gif (826 bytes)

.
Transportno vozilo z raketo

Transportno vozilo z raketo

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune