ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

07.12.2000 - Tanner in Noriega končala zadnji vesoljski sprehod
Novice

 


Houston, ZDA

07.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0, L1]

Ameriška vesoljca Tanner in Noriega sta danes zvečer, ob 22:23 po srednjeevropskem času, končala tretji vesoljski sprehod izven raketoplana Endeavour. Vesoljski sprehod se je pričel danes ob 17:13, trajal pa je 5 ur in 10 minut. Skupno sta se Tanner in Noriega med to odpravo po vesolju sprehajala 19 ur in 20 minut. Ameriški vesoljski raketoplan Endeavour je z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) združen od 2. decembra.

Prva naloga vesoljcev na današnjem vesoljskem sprehodu je bila popravilo preohlapno razprostrtega dela krila s sončnimi celicami. Vesoljci v notranjosti Endeavourjeve poletne kabine so poslali  računalniški signal, s katerim so prvo krilo s sončnimi celicami deloma zložili in tako skrajšali za približno meter. Tanner in Noriega sta nato ročno napeljala natezna kabla nazaj v vodili in napaka je bila odpravljena. Postopek za popravilo krila so razvili strokovnjaki in vesoljci na Zemlji in posnetek tega popravila predvajali posadki v raketoplanu. Ko sta astronavta zaključila delo na krilu, so celotno krilo zopet razvili do konca, tokrat brez težav.

Vesoljca sta na modulu Unity povezala tudi kabel za televizijsko kamero, ki bo uporabljena med priključitvijo ameriškega modula Destiny januarja prihodnje leto. Vesoljski sprehod sta nadaljevala z montažo posebne naprave FPP (Floating Potential Probe) za merjenje električnega potenciala plazme v okolici vesoljske postaje. Napravo FPP sta morala vesoljca najprej sestaviti, nato pa sta jo pritrdila na vrh nosilca P6, ki se dviga 15 metrov nad modulom Unity. Kot je v navadi tudi pri nas, sta na vrh novega objekta, nosilca P6, Tanner in Noriega pritrdila zeleno smrečico - tokrat sicer v obliki sličice. Vesoljca sta se nato vrnila v tovorni odsek Endeavourja, še prej pa sta v bližini hladilnikov na nosilcu P6 pritrdila termometre.

Po uspešno opravljenem vesoljskem sprehodu se je posadka na rektoplanu začela pripravljati na jutrišnje srečanje s prvo glavno posadko na Mednarodni vesoljski postaji.

Noriega med delom na MVP

Noriega med delom na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.
Tanner pri "smrečici" na P6

Tanner pri "smrečici" na P6

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune