ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.12.2000 - Astronomi odkrili štiri nove Saturnove lune
Novice

 


Washington, ZDA

11.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0, L]

Mednarodna skupina astronomov je sporočila, da je odkrila štiri nove lune, ki obkrožajo planet Saturn. Saturn je tako še povečal vodstvo in ostaja na prvem mestu s skupno 28 lunami, na drugem mestu pa je Uran z 21 lunami. Pred kratkim odkrite lune so dobile začasne oznake S/2000 S 7 do S 10. Lune je odkrila skupina astronomov pod vodstvom B. Gladmana in J.J. Kavelaarsa.

Astronomi so lune opazovali s pomočjo večih zemeljskih astronomskih teleskopov. Lune so najprej opazili 23. in 24. septembra s pomočjo 3,6-metrskega kanadsko-francosko-havajskega teleskopa na Mauna Kei na Havajih. Odkritje so nato novembra potrdili z opazovanji na 8-metrskem teleskopu, ki je del evropskega VLT (Very Large Telescope) v Čilu. Lune so opazovali še z 2,2-metrskim teleskopom, ki se prav tako nahaja v Čilu in s 5,5-metrskim telskopom na Palomarskem observatoriju v Kaliforniji.

Astronomi predvidevajo, da so lune majhne, s premerom do nekaj kilometrov. Lune Saturn obkrožajo po zelo oddaljenih orbitah, kamor jih je pritegnila planetova gravitacija. Najbrž izvirajo iz skupine majhnih ledenih teles, imenove Centaurus, ki obkrožajo Sonce po orbiti med Saturnom in Uranom. Od oktobra so astronomi odkrili skupno deseth novih Saturnovih lun.

Planet Saturn

Planet Saturn

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune