ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.12.2000 - Posadka ameriškega raketoplana Endeavour zopet na Zemlji
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

12.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0, L]

Na stezi številka 15 na Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi je ponoči ob 00:03 po srednjeevropskem času pristal ameriški vesoljski raketoplan Endeavour. Petčlanska ameriško-kanadska posadka se je vrnila z 12-dnevne odprave STS-97, med katero se je raketoplan združil z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), na kateri biva prva glavna posadka. Nazaj proti Zemlji sta raketoplan vodila poveljnik Brent Jett in pilot Mike Bloomfield. Šlo je za 16. nočni pristanek kakega ameriškega raketoplana.

Raketoplan se je z MVP združil 2. decembra. Vesoljca Tanner in Noriega sta v naslednjih dneh izvedla tri vesoljske sprehode, med katerimi sta na ameriški modul Unity, na vrh nosilca Z1, namestila nov nosilec P6, na katerem se nahajata krili s sončnimi celicami in hladilniki. Pri razprostiranju prvega krila je bilo nekaj težav, ki pa sta jih vesoljca odpravila na zadnjem vesoljskem sprehodu.

Razpon obeh kril skupaj znaša približno 73 metrov, proizvedeta pa lahko do 60 kilovatov električne moči. Pred odpravo STS-97 so se na MVP nahajale štiri ruske plošče s sončnimi celicami, ki pa so proizvajale električno energijo le za ruska modula Zarja in Zvezda. Loputa v ameriški modul Unity je bila zato vse do montaže novih ameriških sončnih celic zaprta.

Posadka raketoplana je 8. decembra vstopila v Mednarodno vesoljsko postajo in se srečala z ameriško-rusko posadko, ki na vesoljski postaji biva že več kot mesec dni. Vesoljci so iz raketoplana na postajo prenesli različno opremo, zaloge hrane in tudi božično-novoletna darila za Williama Shepherda, Jurija Gidzenka in Sergeja Krikaljova.

Arhivski posnetek

Pristanek raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune