ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.12.2000 - NASA predstavila dokaze o obstoju bakterij na Marsu
Novice

 


Washington, ZDA

14.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:2, L]

Ameriška vesoljska agencija NASA je predstavila nove dokaze o obstoju primitivnih oblik življenja na Marsu. Znanstveniki so namreč sporočili, da so v meteoritu z Marsa odkrili kristale magnetita. Te kristale naj bi za svoje preživetje uporablja posebna vrsta marsovskih bakterij. Na Zemlji poznamo t.i. magnetotaktično bakterijo rodu MV-1, ki za iskanje hrane in virov energije prav tako uporablja kristale magnetita (Fe3O4).

Magnetotaktične bakterije same proizvajajo omenjene kristale, ki delujejo kot nekakšen kompas, ki je nujno potreben za preživetje bakterije. Magnetit na Zemlji nastaja tudi neorgansko, vendar pa se tako nastali kristali očitno razlikujejo od tistih, ki jih proizvaja bakterija. Kristali, ki jih proizvede bakterija, so namreč izredno kemijsko čisti in značilnih, pravilnih oblik. Takšni so tudi kristali, ki se nahajajo v meteoritu z Marsa, kar naj bi pomenilo, da so jih proizvedle marsovske bakterije. Kristali so izredno majhni, veliki med 10 in 200 nanometrov, znanstveniki pa so jih pregledali s pomočjo elektronskega mikroskopa. Iz meteorita ALH84001 so izločili tudi 600 posameznih kristalov, ki so jih uporabili za dodatne raziskave, s katerimi so določili njihovo natančno kemijsko sestavo in kristalno zgradbo.

Meteorit ALH84001 je eden izmed 16 znanih meteoritov, ki naj bi izvirali z Marsa. Njegova starost naj bi bila okoli 4,5 milijarde let, na Zemljo pa je padel pred več kot 13.000 leti. Najden je bil leta 1984 v ledu na Antarktiki, znanstveniki pa so nato kar štiri leta opravljali različne analize, katerih rezultat je tudi odkritje kristalov magnetita, ki naj bi dokazovali, da so na Marsu nekoč obstajale magnetotaktične bakterije.


Preberite si tudi:

Oglejte si:

Marsovski meteorit ALH84001

Marsovski meteorit ALH84001

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune