ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.12.2000 - Veliko dela na Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Houston / Koroljov

16.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1, L / 17.12.2000]

William Shepherd, Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov, ki na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) prebivajo že več kot 40 dni, so bili ta teden zaposleni predvsem s povezovanjem različnih električnih kablov. Električno energijo, ki jo proizvajata novi ameriški krili s sončnimi celicami, sedaj dovajajo tudi v ruska modula Zarja in Zvezda, ki imata sicer vsak svoj par plošč s sončnimi celicami. Po besedah predstavnika ameriške vesoljske agencije NASA omenjeni ameriški krili proizvajata približno 50 kilovatov električne moči.

Trojica vesoljcev je preverila tudi delovanje dveh ameriških hladilnih plošč, ki se nahajata na nosilcu P6. Plošči se uporabljata za odvajanje odvečne toplote z nosilca in tako preprečujeta pregrevanje različnih naprav, ki se nahajajo na njem. Ameriški nadzorniki poleta v Houstonu pa so preverili delovanje komunikacijske antene, ki se nahaja na vrhu nosilca P6. Ugotovili so, da je sprejem telemetrijskih podatkov boljši za približno 10-15 % kot pred zadnjo odpravo raketoplana Endeavour (STS-97). Med to odpravo sta namreč vesoljca Tanner in Noriega omenjeno anteno premestila iz nosilca Z1 na vrh nosilca P6.

Nadzornike na Zemlji nekoliko skrbi le ruski sistem Vozduh za odstranjevanje ogljikovega dioksida iz ozračja v postaji. Sistem sicer deluje normalno, vendar pa v primeru okvare mikroventilatorja v njem vesoljci nimajo več rezervnih delov za popravilo. Kmalu po vklopu sistema pred nekaj tedni se je prvotni ventilator namreč pokvaril. Posadka ga je zamenjala z rezervnim, ki pa tudi ni deloval pravilno. V sistemu Vozduh se sedaj nahaja zadnji rezervni mikroventilator, ki že dalj časa deluje normalno. V primeru okvare tudi tega bi sistem Vozduh prenehal delovati in posadka bi morala uporabljati posebne konzerve z litijevim hidroksidom, ki prav tako odstranjujejo ogljikov dioksid. Na krovu MVP se nahaja zaloga omenjenih konzerv, ki omogoča 14 dni bivanja treh vesoljcev na postaji. Nove rezervne dele za Vozduh bosta pripeljala raketoplan Atlantis, ki bo proti postaji poletel 18. januarja, in tovorna ladja progress, ki naj bi proti MVP poletela 10. februarja 2001.

Ameriški nadzorniki pa so očitno popustili pritisku ruskih kolegov, ki želijo rusko samodejno tovorno ladjo Progress M1-4 ponovno združiti z MVP. Jurij Gidzenko je 18. novembra potem, ko je odpovedal sistem za samodejno združitev Kurs, ročno vodil tovorno ladjo in jo združil s spajalnim mestom na modulu Zarja. Ruski strokovnjaki so nato izdelali popravek za računalniški program na krovu Progressa M1-4, ki naj bi odpravil težave. S ponovno združitvijo pa želijo preveriti delovanje sistema Kurs tovorne ladje, ki je sedaj "parkirana" v od postaje precej oddaljeni orbiti. Ponovno združitev Progressa M1-4 načrtujejo za 26. december.


Preberite tudi vesti:

Oglejte si tudi:

Shepherd in Gidzenko v Zvezdi

Shepherd in Gidzenko v Zvezdi

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune