ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.12.2000 - Je tudi na Jupitrovi luni Ganimed voda?
Novice

 


Pasadena, ZDA

18.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0, L]

Ameriški in nemški znanstveniki so sporočili, da je ameriška samodejna vesoljska sonda Galileo poslala nove fotografije Jupitrove največje lune Ganimed, na katerih so vidne razpokane ledene površine. Strokovnjaki Nasinega Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) in nemškega središca za letalsko-vesoljske raziskave (DLR) so še sporocili, da se pod ledenim površjem najbrž nahaja slan ocean.

Kot trdijo znanstveniki, za to obstaja več razlogov. Sonda Galileo je meseca maja letos, pa tudi pred tem, preiskovala magnetno polje na Ganimedu, dobljene razultate pa se da najbolje pojasniti prav z obstojem plasti slane tekoče vode pod ledenim površjem. Po besedah predstavnikov JPL so naslednji dokaz minerali na površju lune, ki kažejo na to, da se je slana tekoča voda nekoč prebila skozi razpoke v ledu.

Najnovejši dokaz pa so prav posnetki sonde Galileo, ki kažejo velikanske zaledenele grebene na površju Ganimeda. Videti je, kot da bi se voda prebila na površje in nato zaledenela. Na fotografiji desno je ledeni greben z imenom Arbela Sulcus, ki je širok približno 24 kilometrov. Podobne površinske tvorbe je moč najti tudi na sosednji Jupitrovi luni Evropa.

Dr. Kivelson, glavni raziskovalec za sondin magnetometer, pravi, da bi se oceani, ki bi bili tako slani kot zemeljski, lahko nahajali približno 200 kilometrov pod površjem lune. Sonda Galileo je fotografije posnela 20. maja letos, ko je letela v oddaljenosti 809 kilometrov mimo površja Ganimeda. Največja Jupitrova luna ima premer približno 5.280 km in je tako večja od planetov Merkurja in Plutona. Del Ganimedove površine, ki je verjetno starejši je posejan s številnimi kraterji, medtem ko je drugi, svetlejši del poln grebenov in žlebov.


Preberite tudi vest:

Območje Arbela Sulcus na Ganimedu

Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune