ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.12.2000 - Sonda Cassini zaradi napake prenehala opazovati Jupiter
Novice

 


Pasadena, ZDA

21.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0, L]

Ameriški nadzorniki, ki upravljajo ameriško samodejno vesoljsko sondo Cassini, so 17. decembra opazili, da je eden izmed treh glavnih žiroskopov na sondi prenehal delovati. Strokovnjaki sicer že od oktobra s pomočjo sondinih kamer fotografirajo in tudi na druge načine opazujejo planet Jupiter. Po okvari žiroskopa so takšna opazovanja tega plinastega velikana začasno ustavili. Cassini se bo naslednji teden med mimoletom najbolj približal Jupitru, ki bo pospešil potovanje sonde in jo usmeril k njenemu cilju - Saturnu.

Po okvari enega izmed treh glavnih žiroskopov (na sondi se sicer nahaja še en rezervni) je sonda samodejno prenehala uporabljati celoten sistem žiroskopov. Za natančno orientacijo sonde so začeli skrbeti usmerjevalni raketni motorji na hidrazin. Ker pa nadzornike poleta skrbi, da bi sonda za opazovanje Jupitra, ki ni njen glavni cilj, porabila preveč dragocenega goriva, so se odločili, da začasno izklopijo tudi omenjen sistem.

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA so se odločili, da bodo sistem žiroskopov dodatno preizkusili in skušali ugotovit vzrok za nepravilno delovanje. Vodja odprave Bob Mitchell je še dejal, da napaka najbrž ne bo vplivala na nadaljni polet sonde. Strokovnjaki bodo napako poskušali odpraviti čimprej, da bi sonda naslednji teden lahko uspešno opazovala Jupiter z najmanjše razdalje med mimoletom.


Preberite tudi vesti:

Io in njena senca na Jupitru (posnela sonda Cassini)

Io in njena senca na Jupitru

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune