ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.12.2000 - Kitajska včeraj izstrelila navigacijski satelit Beidou 2
Novice

 


Xichang, Kitajska

21.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1, L]

Na kitajskem vesoljskem izstrelišču Xichang, ki se nahaja na jugo-vzhodu Kitajske v provinci Sečuan, so včeraj ob 17:20 po srednjeveropskem času izstrelili kitajsko nosilno raketo dolgi pohod 3A (CZ-3A). Raketa je v vesolje ponesla kitajski navigacijski satelit Beidou 2. Današnja izstrelitev je bila 64. izstrelitev kitajske rakete vrste dolgi pohod.

Pred manj kot dvema mesecema so na izstrelišču Xichang izstrelili prvi satelit (Beidou 1) kitajskega navigacijskega sistema Beidou. Z današnjo izstrelitvijo je Kitajska vzpostavila lasten navigacijski sistem, katerega začetki razvoja segajo v leto 1983. Takrat je Chen Fangyun predlagal razvoj navigacijskega satelitskega sistema, ki bi temeljil na dveh geostacionarnih satelitih.

Omenjeno tezo so preverili leta 1989, ko so v orbito izstrelili dva komunikacijska satelita DFH 2 in DFH 2A. Rezultati raziskav naj bi pokazali, da je natančnost takšnega sistema primerljiva z ameriškim sistemom GPS (Global Positioning System). Program Beidou se je uradno pričel leta 1993, navigacijski sistem pa naj bi v končni različici sestavljali 4 sateliti, od katerih bi bila dva rezervna. Ker gre za geostacionarna navigacijska satelita, je jasno, da bo tak sistem uporaben le na določenem območju Zemlje - na Kitajskem. Sistem Beidou bo najbrž uporabljala predvsem kitajska vojska za natančnejšo določitev cilja vojaških raket.


Preberite tudi vest:

Arhivski posnetek

Dolgi pohod 3A (CZ-3A)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune