ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

22.12.2000 - Prva glavna posadka na MVP voščila vesele praznike
Novice

 


Houston / Koroljov

22.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1, L - 25.12.'00]

Ameriški astronavt William Shepherd ter ruska kozmonavta Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov so vsem, ki prebivamo na trdnih tleh, voščili vesele praznike. Posadka je voščilo posredovala v angleškem jeziku in ga zaključila z željo, da "bi miroljubna uporaba in namen Mednarodne vesoljske postaje oplemenitili praznično vzdušje na dobrem planetu Zemlja". Sergej Krikaljov in Jurij Gidzenko sta nato še v ruskem jeziku zaželela prijetne praznike.

Podobna voščila so že tradicionalno posredovali tudi kozmonavti, ki so bivali na ruski vesoljski postaji Mir, kjer pa je bilo praznično vzdušje popestreno še z majhno novoletno smrečičo. Sergej Krikaljov je dejal, da bodo naslednje leto tudi vesoljci na MVP že imeli podobno smrečico. Kot so na nedavni novinarski konferenci povedali vesoljci sami, se že komaj zadržujejo, da ne bi predčasno odprli darila, ki so jim jih na tovorni ladji progress in raketoplanu poslale družine.

Vesoljci pa ne bodo imeli veliko prostega časa, saj se pripravljajo na ponovno združitev tovorne ladje Progress M1-4 z modulom Zarja. Ruski strokovnjaki združitev načrtujejo za 26. december ob približno 12:00 po srednjeevropskem času. Približevanje progressa bo nadzoroval sistem Kurs na krovu tovorne ladje, ko pa se bo le-ta vesoljski postaji približala na 200 metrov, bo združevanje ročno upravljal Jurij Gidzenko s pomočjo sistema TORU v modulu Zvezda.


Oglejte si:

Prva glavna posadka na MVP

Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune