ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

26.12.2000 - Tovorna ladja Progress M1-4 ponovno združena z MVP
Novice

 


Koroljov, Rusija

26.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1, L]

Danes ob 12:03 po srednjeevropskem času se je z modulom Zarja Mednarodne vesoljske postaje (MVP) ponovno združila ruska samodejna vesoljska ladja Progress M1-4. Sistem Kurs, ki se nahaja na krovu progressa, je samodejno vodil približevanje in obkrožitev vesoljske postaje. Zadnjih 200 metrov približevnja tovorne ladje pa je s pomočjo sistema za daljinsko ročno vodeneje združitve (TORU) upravljal kozmonavt Jurij Gidzenko. Z današnjo združitvijo so ruski strokovnjaki potrdili delovanje popravljenega programa sistema Kurs, saj se je Progress M1-4 pravilno samodejno usmeril proti spajalnemu mehanizmu na Zarji.

Popolnoma samodejna združitev progressa ni bila možna zato, ker je ena izmed anten sistema Kurs na tovorni ladji zložena. Omenjena antena se je, tako kot je bilo predvideno, zložila med prvo združitvijo Progressa M1-4 z MVP (18. novembra), antene pa nato ni mogoče več uporabiti. Prva glavna posadka na MPV bo tovorno ladjo uporabljala kot prostor za shranjevanje odpadnega materiala. Ladja se bo naslednje leto nato ločila od MVP, znižala orbito ter zgorela v zgornjih plasteh ozračja.

Progress M1-4 so na kozmodromu Bajkonur izstrelili 16. novembra, z MVP pa se je združil dva dni kasneje. Tovorna ladja vrste progress se sicer samodejno združi z vesoljsko postajo, vendar pa se zaradi napake na sistemu Kurs,18. novembra to ni zgodilo. Združitev je takrat prek sistema TORU ročno upravljal kozmonavt Gidzenko. Po približno dveh tednih se je izpraznjena tovorna ladja ločila od MVP in napravila prostor za prihod ameriškega raketoplana Endeavour. Progress M1-4 je vse do danes precej oddaljen od vesoljske postaje obkrožal Zemljo, ruski strokovnjaki pa so na tovorno ladjo poslali popravek za program sistema Kurs.

Ameriški nadzorniki poleta načrt ponovne združitve sprva niso podpirali, saj naj bi bil preveč tvegan. Na ruski vesoljski postaji Mir se je med podobnim manevrom leta 1997 namreč zgodila huda nesreča. Kozmonavt je med daljinskim ročnim vodenjem izgubil nadzor nad tovorno ladjo vrste progress M, ki je nato trčila v modul Spektr. Modul je bil tako poškodovan, da je iz postaje začel uhajati zrak. Le izreden pogum vesoljcev, ki so hitro posredovali in zaprli loputo v Spektr, je preprečil evakuacijo vesoljske postaje Mir.


Preberite si vesti:

Oglejte si:

Ilustracija Mednarodne vesoljske postaje s Progressom M1-4

Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)

.
Pogled iz Progressa M1-4 na MVP (v sredini modul Zarja)

Klikni za mozaik

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune