ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

26.12.2000 - Izgubili in nato ponovno vzpostavili zvezo z Mirom
Novice

 


Koroljov, Rusija

26.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:4, L]

Ruski nadzorniki poleta so včeraj izgubili telemetrijsko zvezo z vesoljsko postajo Mir. Po besedah predstavnika Centra za upravljanje poletov (CUP) v Koroljovu je bila radijska zveza nazadnje vzpostavljena včeraj ob 16:40 po srednjeevropskem času. Strokovnjaki so nato večkrat ponovno poskušali vzpostaviti zvezo, vendar brez uspeha. Nadzornikom je danes uspelo za kratek čas (7 minut) vzpostaviti telemetrijsko zvezo z vesoljsko postajo.

Kot so pred kratkim sporočili iz nadzornega središča v Koroljovu, zveza z Mirom po približno dvajsetih urah zopet deluje normalno. Prvi podatki kažejo, da naprave na Miru delujejo dobro. Ruski strokovnjaki so danes popoldne na Mir poslali ukaze, s katerimi so vesoljsko postajo zopet usmerili proti Soncu. Kot so še dejali, ni strahu, da bi postaja strmoglavila na Zemljo. Vzrok za telekomunikacijski mrk naj bi bila odpoved računalnika za nadzor orientacije vesoljske postaje. Plošče s sončnimi celicami zaradi tega niso bile več obrnjene proti Soncu in so prenehale proizvajati elektriko, kmalu za tem pa so se izpraznili akumulatorji.

Rusija namerava vesoljsko postajo Mir uničiti konec februarja (po nekaterih podatkih v začetku marca) naslednje leto. V kolikor telemetrijska zveza s postajo ne bi bila zopet zanesljivo vzpostavljena, bi bilo Mir nemogoče nadzorovano iztiriti. V kolikor bi šlo le za okvaro telemetričnega sistema (morda zaradi okvare računalnika), bi se z Mirom še vedno lahko združila vesoljska ladja sojuz TM z dvema kozmonavtoma na krovu. V tem primeru bi na Mir najbrž poletela kozmonavta Šaripov in Vinogradov, ki bi poskušala popraviti napako. Ni pa znano, v kolikšnem času bi takšen reševalni polet proti vesoljski postaji dejansko lahko izvršili.


Oglejte si:

Ilustracija vesoljske postaje Mir

Vesoljska postaja Mir

tabSD.gif (826 bytes)

.
Nadzorniki poleta v Koroljovu

Nadzorniki poleta v Koroljovu

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune