ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.12.2000 - Ruski strokovnjaki zopet nadzorujejo Mir
Novice

 


Moskva, Rusija

27.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 27.12.2000 ob 23:55

[Rev:1, L - 28.12.'00]

Ruski strokovnjaki v Centru za nadzor vesoljskih poletov (CUP) v Koroljovu zopet nadzirajo polet vesoljske postaje Mir. Telemetrijsko zvezo z napravami na krovu postaje so včeraj po približno 20 urah izpada namreč ponovno vzpostavili. Predstavnik ruske vesoljske agencije je zavrnil možnost, da bi zaradi včerajšnjega izpada Mir lahko strmoglavil na Zemljo. Dejal je, da vesoljska postaja obkroža planet na višini med 315 in 320 kilometri, v orbiti pa naj bi ostala vsaj še do začetka marca 2001. Mir bo 19. februarja zabeležil že 15. leto delovanja v vesolju. Leta 1986 so v orbito namreč izstrelili prvi (bazni) modul te vesoljske postaje. Rusija namerava Mir uničiti naslednje leto, le nekaj tednov po tej obletnici.

V primeru, da bi na Miru zopet prišlo do podobne ali celo bolj usodne napake, pa se na "reševalni" polet na vesoljsko postajo pripravljata kozmonavta Šaripov in Vinogradov. Brez radijske zveze z Mirom bi bilo le-temu namreč nemogoče nadzorovano znižati orbito in ga strmoglaviti v Tihi ocean, kot predvideva trenutni načrt. Reševalna posadka bi na Mir poletela v vesoljski ladji sojuz TM, na krovu postaje bi nato vesoljca poskušala popraviti okvarjene naprave ali pa bi prevzela ročni nadzor nad vesoljsko postajo.

Včeraj so se pojavile tudi prve informacije o zamenjavi posadke za morebiten reševalni polet na Mir. Ruska državna komisija se je namreč odločila, da bi v tem primeru na Mir poletela kozmonavta Padalka in Budarin in ne Šaripov ter Vinogradov, kot je bilo predvideno doslej. Tudi Padalka in Budarin imata za seboj priprave na reševalni polet, ki pa je bil predviden za posredovanje ob morebitni neuspeli združitvi modula Zvezda in Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Kot je znano, pa to ni bilo potrebno, saj se je modul Zvezda z MVP samodejno združil 27. julija letos.


Preberite si vesti:

Oglejte si:

Center za upravljanje poletov v Koroljovu

CUP v Koroljovu

tabSD.gif (826 bytes)

.
Kozmonavta Padalka (levo) in Badurin

Kozmonavta Padalka in Budarin

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune