ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

30.12.2000 - Sonda Cassini v bližini Jupitra
Novice

 


Washington, ZDA

30.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 30.12.2000 ob 20:15

[Rev:0, L]

Ameriška samodejna vesoljska sonda Cassini se je na svoji poti proti Saturnu danes najbolj približala plinastemu velikanu Jupitru. Jupitrova gravitacija bo sondo pospešila in jo usmerila proti njenemu cilju. Kot so na današnji novinarski konferenci povedali ameriški strokovnjaki, se je Cassini danes ob 11:12 po srednjeevropskem času Jupitru približal na razdaljo 9,7 milijona kilometrov. V orbiti okoli Jupitra se nahaja tudi ameriška sonda Galileo, ki ta planet opazuje že od konca leta 1995.

Znanstveniki, ki upravljajo z napravami na obeh sondah, so na današnji novinarski konferenci pokazalai tudi posnetke Jupitrove magnetosfere, ki jih je posnela sonda Cassini. Po besedah znanstvenikov gre za prve takšne posnetke (klikni na sliko desno). Cassini je šele pred nekaj dnevi ponovno začel opazovati Jupiter, saj je prejšnji teden na sondi prišlo do napake, ko se je pokvaril eden izmed žiroskopov. Vsi žiroskopi, ki skrbijo za natančno usmerjanje sonde, pa zopet delujejo normalno.

Sondo Cassini so na vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral izstrelili 15. oktobra 1997. V vesolje jo je ponesla ameriška raketa titan IVB z dodatno raketno stopnjo centaur. Na sondi se nahaja tudi pristajalni odsek Huygens, ki naj bi 27. novembra 2004 pristal na Saturnovi luni Titan. Sondo Cassini, ki tehta približno 5.600 kilogramov, so skupaj zgradile ameriška vesoljska agencija NASA, evropske vesoljska agencija ESA in italijanska vesoljska agencija ASI.


Preberite si vest:

Klikni za posnetke Jupitrove magnetosfere

Klikni za posnetke magnetosfere

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune