ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.01.2001 - Sonda Stardust je letela mimo Zemlje
Novice

 


Washington, ZDA

15.01.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 15.01.2001 ob 20:45

[Rev:0, L]

Ameriška samodejna vesoljska sonda Stardust se je danes ob 11:15 po srednjeevropskem času približala Zemlji na razdaljo 5.930 km nad južnim delom Afrike. Slabi dve leti po izstrelitvi je Stardust poletel mimo našega planeta in gravitacijska sila je sondo pognala naprej proti kometu Wild 2, ki ga bo plovilo doseglo čez tri leta (jaunarja 2004). Predstavniki ameriške vesoljske agnecija NASA so še sporočili, da je sonda mimo Zemlje letela s hitrostjo 10 km/s.

Predstavniki Nasinega Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) iz Pasadene so septembra 2000 spročili, da težave s kamero na tej sondi še niso rešene. Slike, ki jih je poslala sonda, so bile namreč iz neznanega razloga meglene. Kot vse kaže pa so strokovnjaki težavo rešili s tem, da so kamero s pomočjo grelcev ogreli. Sonda to kamero namreč potrebuje za navigacijo s pomočjo zvezd. Znanstveniki upajo, da se bo polet Stardusta nadaljeval po načrtu.

Sonda, ki je do sedaj enkrat obkrožila Sonce, bo med celotno odpravo našo zvezdo obkrožila trikrat. Med drugim obkrožanjem bo njena pot sekala orbito kometa Wild 2. Med srečanjam s kometom leta 2004 bo sonda posredovala slikovne podatke, štela udarce delcev kometa na sondo in izvajala analizo teh delcev. Poseben lovilni mehanizem, ki je povezan s kapsulo za vračanje, bo previdno zajemal oz. lovil in ohranil omenjene delce. Delci bodo shranjeni v posebni kapsuli, ki se bo leta 2006 (med tretjo obkrožitvijo Sonca) s padalom spustila na Zemljo.


Preberite si vest:

Oglejte si:

Ilustracija sonde Stardust (NASA)

Ilustracija sonde Stardust

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune