ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

25.01.2001 - Vesoljci o bivanju na Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Houston, Koroljov

25.01.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 25.01.2001 ob 20:10

[Rev:0, L]

Prva glavna posadka, ki na Mednarodni vesoljski postaji biva že 85 dni, je včeraj s pomočjo računalniške video-konference odgovarjala na vprašanja novinarjev na Zemlji. Poveljnik odprave William Shepherd, pilot sojuza Jurija Gidzenko in ladijski inženir Sergej Krikaljov so povedali, da se na vesoljski postaji počutijo dobro. Prav tako so dobro pripravljeni tudi na podaljšanje odprave, ki bi se sicer morala zaključiti še pred koncem februarja, a bo, kot vse kaže, trajala vsaj do sredine marca.

Ruska kozmonavta Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov sta povedala, da je bivanje na MVP zelo podobno tistemu na ruski vesoljski postaji Mir. To niti ni čudno, je dodal Krikaljov, saj je modul Zvezda pravzaprav novejša različica baznega modula postaje Mir. Shepherd je dejal, da se mu zdi bivanje na vesoljski postaji podobno kot na podmornici. Na vprašnje, kakšni so občutki ob pričakovanju uničenja legendarne ruske vesoljske postaje Mir, pa je Krikaljov odvrnil, da je bil Mir njegov dom, vendar pa je vsako stvar prej ali slej potrebno zamenjati. Gidzenko in Krikaljov sta si bila edina, da je uničenje Mira žalostno, a neizbežno dejstvo.

Ameriško-rusko posadko na Mednarodni vesoljski postaji najbolj moti pomanjkanje zanesljive in stalne radijske in video zveze z nadzorniki na Zemlji. Vesoljci se z nadzorniki lahko pogovarjajo samo, kadar so nad ruskimi zemeljskimi radijskimi postajami ali ko uporabijo ameriški telekomunikacijski sistem (s-band antena). Vesoljci so dejali, da jih zmeren ropot, ki ga povzročajo različne naprave na krovu, ne moti preveč, vseeno pa med spanjem uporabljajo zamaške za ušesa.


Kakšno je vaše mnenje:

Preberite si vesti:

Oglejte si:

Krikaljov, Shepherd, Gidzenko v Zvezdi (Foto: NASA TV/vesolje.net)

Vesoljci med pogovorom v živo

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune