ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

30.01.2001 - Progres M-43 je včeraj zgorel v ozračju
Novice

 


Koroljov, Rusija

30.01.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 30.01.2001 ob 11:30

[Rev:1, L]

Ruska samodejna tovorna vesoljska ladja Progres M-43, ki se je od modula Kvant ruske vesoljske postaje Mir ločila v četrtek, 25. januarja, je včeraj ob 03:58 po srednjeevropskem času vklopila svoje glavne motorje in znižala orbito. Kmalu za tem je vesoljska ladja, v kateri so bile tudi zaloge hrane in kisika za posadko, ki bi na Mir poletela v primeru težav, zgorela v gostejših plasteh ozračja, ostanki plovila pa so padli na predvideno mesto v Tihem oceanu.

Progres M-43 se je od Mira ločil zato, da se je s postajo v soboto, 27. januarja, lahko združila nova samodejna tovorna ladja Progres M1-5. Tovorna ladja ima v svojih rezervoarjih skoraj 2.700 kg goriva, ki bo potrebno za nadzorovano iztirjenje vesoljske postaje Mir. Po besedah predstavnika Centra za upravljanje vesoljskih poletov (CUP) v Koroljovu je vesoljska postaja pod nadzorom strokovnjakom, kljub težavm, ki so se pojavile pred tednom dni, ko so zaradi pomanjkanja elektrike odpovedali žiroskopi za natančno usmerjanje postaje.

Progress M1-5 bo naslednji mesec večkrat vžgal svoj glavni raketni motor in Miru zmanjšal hitrost. Predvidoma 6. marca se bo na višini približno 80 kilometrov pričel ognjeni povratek postaje skozi ozračje. Ob tem bo zgorel večji del Mira, nekaj kosov pa naj bi prestalo tudi to in svojo pot bodo zaključili, če bo vse po sreči, v Tihem oceanu, dobrih 3.000 km vzhodno od Nove Zelandije.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Ruska vesoljska postaja Mir (arhivski posnetek)

Ruska vesoljska postaja Mir

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune