ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.02.2001 - Progres M1-4 se je ločil od Mednarodne vesoljske postaje
Novice

 


Koroljov, Rusija

08.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 08.02.2001 ob 13:40

[Rev:2]

Danes ob 12:26 po srednjeevropskem času se je, kot je bilo načrtovano, od modula Zarja na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) ločila samodejna ruska tovorna ladja Progres M1-4. Ločitev tovorne ladje od postaje je potrebna zato, da se bo ameriški raketoplan Atlantis v petek lahko neovirano združil z modulom Unity. Prva glavna posadka na MVP je v izpraznjeno tovorno ladjo naložila odpadni material in ostale predmete, ki jih ne potrebujejo več.

Kot so sporočili ruski nadzorniki v Centru za upravljanje poletov v Koroljovu, je ločitev Progresa M1-4 potekala normalno. Kmalu po ločitvi je tovorna ladja vžgala raketni motor in se od vesoljske postaje še bolj oddaljila. Danes ob 13:59 po srednjeevropskem času pa je progres zadnjič vklopil glavni raketni motor, ki je tovorni ladji znižal orbito. Kmalu zatem je Progres M1-4 zgorel v gostejših plasteh ozračja, ostanki pa so ob približno 14:50 padli v Tihi ocean.

Prva glavna posadka na Mednarodni vesoljski postaji je danes zabeležila svoj 100. dan v vesolju. Poveljnik William Shepherd, pilot Jurij Gidzenko in ladijski inženir Sergej Krikaljov so ločitev tovorne ladje opazovali skozi okenca v modulu Zvezda in svoja opažanja sporočili nadzornikom na Zemlji. Posadka se tudi pripravlja na prihod raketoplana Atlantis, ki bo na MVP pripeljal ameriški modul Destiny.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si:

Progres M1-4: pogled na MVP (Foto: NASATV/vesolje.net)

Progres M1-4: pogled na MVP

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune