ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.02.2001 - Vladimir Solovjov o uničenju vesoljske postaje Mir
Novice

 


Moskva, Rusija

13.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 13.02.2001 ob 22:25

[Rev:0, L]

Vodja ruskega Centra za upravljanje vesoljskih poletov (CUP), nekdanji kozmonavt Vladimir Solovjov, je danes dejal, da so možnosti za uspešno iztirjenje ruske vesoljske postaje Mir med 97 in 98 odstotki. Solovjov dodaja, da kosi 137-tonske vesoljske postaje, ki ne bodo zgoreli v gostejših plasteh ozračja, skoraj zagotovo ne bodo padli na kopno ampak v morje. Strokovnjaki CUPa bodo Mir poskušali strmoglaviti v Tihi ocean. Ruska televizija NTV še poroča, da je območje, kamor bi lahko padlo celo do 30 ton ostankov postaje, široko 200 kilometrov in se razteza celih 6.000 kilometrov v dolžino.

Solovjov je še povedal, da je vesoljska postaja Mir pod stalnim nadzorom ruskih strokovnjakov v Centru za upravljanje vesoljskih poletov v Koroljovu pri Moskvi. Telemetrijski podatki kažejo, da vsi glavni sistemi na krovu vesoljske postaje delujejo normalno. Trenutno torej ni nobene potrebe, da bi na Mir poslali vesoljsko plovilo sojuz TM z reševalno posadko dveh kozmonavtov, ki bi Mir ročno upravljala do iztirjenja.

Balistični strokovnjaki CUPa predvidevajo, da bo vesoljska postaja Mir dosegla kritično višino orbite (240 kilometrov) okoli 8. marca. Strokovnjaki bodo takrat vklopili raketni motor tovorne vesoljske ladje Progres M1-5, ki je združena z Mirom, in tako zmanjšali hitrost kroženja vesoljske postaje, ki bo nato zgorela v gostejših plasteh ozračja. Solovjov je zaključil, da je točen čas tega dogodka odvisen predvsem od dejavnosti Sonca. Le-ta namreč precej vpliva na Zemljino atmosfero, katere stanje se ob povečani dejavnosti Sonca spreminja iz dneva v dan.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Vladimir Solovjov

Vladimir Solovjov

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune