ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.02.2001 - Sonda Stardust ima težave z usmerjanjem
Novice

 


Washington, ZDA

19.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 19.02.2001 ob 08:40

[Rev:0, L]

Na ameriški samodejni vesoljski sondi Stardust je prišlo do težav z raketnimi motorji za usmerjanje. Telemetrični podatki namreč kažejo, da računalnik na sondi brez potrebe vžiga manjše raketne motorje, s kateremi sonda vzdržuje pravilno usmerjenost antene proti Zemlji. Četudi je sonda pravilno usmerjena, računalnik tega iz neznanega razloga namreč ne prepozna in nadaljuje s popravljanjem orientacije.

Strokovnjaki, ki upravljajo Stardust, pravijo, da to zaenkrat še ni večji problem, do težav pa bi lahko prišlo, če bi se napaka nadaljevala. Sonda pri vsakem vžigu raketnih motorjev namreč porabi določeno količino goriva, kar bi posledično lahko privedlo do pomanjkanja že tako omejenih zalog raketnega goriva na sondi. Znanstveniki zato nadaljujejo s preučevanjem telemetričnih podatkov, ki jih na Zemljo pošilja sonda, da bi poiskali in poizkušali odpraviti omenjeno napako.

Glavni cilj sonde Stardust je sicer komet Wild 2. Med srečanjem s kometom leta 2004 bo sonda posredovala slikovne podatke, štela udarce delcev kometa na sondo in izvajala analizo teh delcev. Poseben lovilni mehanizem, ki je povezan s kapsulo za vračanje, bo previdno zajemal oz. lovil in ohranil omenjene delce. Le-ti bodo shranjeni v posebni kapsuli, ki se bo leta 2006 vrnila na Zemljo, kjer bo pristala s pomočjo padala.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Ilustracija sonde Stardust

Ilustracija sonde Stardust

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune