ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.02.2001 - Mir: po 15 letih v orbiti sledi uničenje
Novice

 


Moskva, Rusija

19.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 19.02.2001 ob 21:35

[Rev:0, L]

Na današnji dan mineva 15 let od izstrelitve baznega modula vesoljske postaje Mir v orbito. Devetnajstega februarja 1986 so namreč na kozmodromu Bajkonur, v takratni Sovjetski zvezi, ob 22:28 po srednjeevropskem času, izstrelili nosilno raketo proton, ki je v vesolje ponesla prvi modul nove ruske vesoljske postaje. Miru so kasneje dodali še šest modulov, od katerih je najnovejši modul Priroda v vesolju šele slabih 5 let. Na vesoljski postaji je bivalo in opravljalo raziskave več kot 100 vesoljcev iz 12-ih držav sveta. Na Miru se še vedno nahaja 11,5 tone znanstvene opreme, s pomočjo katere je bilo opravljenih več kot 16.500 znanstvenih poskusov v mikrogravitaciji.

Usoda vesoljske postaje Mir pa je že nekaj mesecev zapečatena. Rusija namreč nima denarnih sredstev za nadaljevanje poleta te vesoljske postaje, zato se je odločila, da bo Mir uničila sredi marca letos. S pomočjo tovorne ladje Progres M1-5 bodo postaji znižali orbito tako, da bo zgorela v gostejših plasteh ozračja, več ton ostankov pa naj bi padlo v Tihi ocean. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal direktor ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos, Jurij Koptev, bodo Mir uničili med 13. in 15. marcem. Približno 137-tonska vesoljska postaja, ki naj bi bila trenutno vredna 1,5 milijarde ameriških dolarjev, se bo slab mesec dni po okrogli obletnici v ognju zopet vrnila na Zemljo.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Vesoljska postaja Mir

Vesoljska postaja Mir

tabSD.gif (826 bytes)

.
Jurij Koptev

Jurij Koptev

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune