ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

10.03.2001 - Discovery se je zdruil z Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston, ZDA

10.03.2001

CV-SZ

Pie Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 10.03.2001 ob 07:40

[Rev:0, L]

Ameriki vesoljski raketoplan Discovery se je danes zjutraj, ob 07:38 po srednjeevropskem asu, uspeno zdruil z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Zdruitev s spajalnim tunelom PMA2 na amerikem modulu Destiny je upravljal poveljnik raketoplana James Wetherbee, pri emer so mu pomagale tudi izkunje z zdruitvijo z rusko vesoljsko postajo Mir leta 1997. Priblievanje raketoplana je bilo sicer upoasnjeno zaradi teav z enim izmed dveh amerikih kril s sonnimi celicami, ki ga strokovnjakom najprej ni uspelo popolnoma pritrditi v poseben varnostni poloaj. Zdruitev je bila zaradi tega preloena za ve kot eno uro.

Nekaj ur po zdruitvi bodo vesoljci med obemi plovili odprli vrsto loput in omogoili sreanje posadk. Sledila bo prva zamenjava lanov glavne posadke na Mednarodni vesoljski postaji. Discovery je na MVP namre pripeljal drugo glavno posadko, nazaj na Zemljo pa bo ez priblino teden dni vrnil lane prve glavne posadke. Na krov raketoplana se bo tako najprej odpravil lan prve glavne posadke na MVP Jurij Gidzenko, iz raketoplana pa bo na MVP odel novi ruski poveljnik postaje Jurij Usaov. Kozmonavt Usaov bo s seboj na MVP prinesel tudi sede in vesoljsko obleko Sokol, ki ju bo pritrdil v Sojuz TM-31, ki je zdruen z MVP in ima funkcijo reevalnega plovila.

Discovery je na MVP prvi dostavil tovorni modul MPLM (Multi-Purpose Logistics Module) z imenom Leonardo, ki ga je za ameriko vesoljsko agencijo NASA izdelala italijanska vesoljska agencija ASI. Tovorni modul, v katerem je est razlinih preminih predalnikov za ameriki modul Destiny, bodo s pomojo raketoplanove mehanine roke zaasno pritrdili na ameriki modul Unity. Med odpravo STS-103 sta predvidena tudi dva vesoljska sprehoda, od katerih se bo prvi zael jutri zjutraj.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Pogled iz Discoveryja na MVP

Pogled iz Discoveryja na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.
Pogled na MVP

Pogled na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.
Spajalni tunel PMA2

Klikni za vejo sliko...

tabSD.gif (826 bytes)

.
Pogled iz MVP na Discovery

Pogled iz MVP na Discovery

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune