ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.03.2001 - Shenzhou s posadko v vesolju že naslednje leto?
Novice

 


Peking, Kitajska

11.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 11.03.2001 ob 10:30

[Rev:0, L]

Lan Chen, poznavalec kitajske vesoljske tehnologije, je sporočil, da je največji japonski dnevni časopis Yomiuri Shimbun včeraj pisal o prihodnosti kitajskega vesoljskega programa. V pogovoru za omenjeni dnevnik je Dai Zhing Liang, predstavnik kitajske državne Družbe za vesoljsko znanost in tehnologijo, dejal, da Kitajska že v drugi polovici leta 2002 namerava v vesolje izstreliti vesoljsko plovilo shenzhou s človeško posadko. Pred tem pa nameravajo opraviti še tri poskusne izstrelitve vesoljske ladje vrste shenzhou, tako da bi pred poletom Kitajca v vesolje opravili skupno pet poskusnih izstrelitev. Kitajska je Shenzhou-1 namreč prvič izstrelila že novembra 1999, januarja letos pa je v vesolje poletela druga poskusna vesoljska ladja Shenzhou-2.

Že nekaj dni pred objavo članka v japonskem dnevniku pa je kitajski dnevnik People's Daily objavil črno-belo fotografijo, na kateri sta dva kitajska strokovnjaka oblečena v vesoljski skafander. Na fotografiji (glej sliko) je jasno videti, da je kitajski vesoljski skafander pravzaprav enak kot ruski skafander vrste Sokol KV2, ki ga izdeluje ruska družba Zvezda in se uporablja za polete v ruskem vesoljskem plovilu vrste sojuz TM. Znano je namreč, da je Kitajska od Rusije odkupila precej že izdelane in preverjene vesoljske tehnologije. Tudi kitajska vesoljska ladja shenzhou je namreč delno zasnovana po ruskem vesoljskem plovilu sojuz, katerega dele je Kitajska prav tako kupila od Rusije že pred leti.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

shenzhou-kit.jpg (10598 bytes)

Shenzhou-2 v orbiti

tabSD.gif (826 bytes)

.
Kitajski vesoljski skafander? (People's daily / vesolje.net)

Klikni za večjo sliko...

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune