ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.03.2001 - Leonardo prikljuen na Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston / Koroljov

12.03.2001

CV-SZ

Pie Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 12.03.2001 ob 11:45

[Rev:0]

Na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) so danes zjutraj, ob 07:02 po srednjeevropskem asu, prikljuili tovorni modul Leonardo. Astronavt Andy Thomas je s pomojo raketoplanove mehanine roke modul najprej dvignil iz tovornega odseka Discoveryja, nato pa ga je zdruil s spajalnim mestom na amerikem modulu Unity. V notranjosti Leonarda je priblino 6 preminih predalnikov s skupno teo 4,5 tone, ki jih bodo vesoljci prenesli v ameriki raziskovalni modul Destiny. Tovorni modul MPLM (Multi-Purpose Logistics Module) je za ameriko vesoljsko agencijo NASA izdelala italijanska vesoljska agencija ASI. Preden se bo Discovery loil od MVP bodo tovorni modul zopet vrnili v tovorni odsek raketoplana.

Med Discoveryjem in Mednarodno vesoljsko postajo pa so danes zopet odprli tudi ve loput in omogoili nadaljevanje zamenjave lanov glavne posadke na vesoljski postaji. Danes je na krov MVP tako priel ameriki astronavt James Voss, v Discovery pa je odel Sergej Krikaljov, ladijski inenir prve glavne odprave na MVP. Na MVP sta trenutno dva lana druge glavne posadke: ruski poveljnik Jurij Usaov in ladijski inenir James Voss. Poleg njiju je na MVP e poveljnik prve glavne posadke William Shepherd, ki bo vesoljsko postajo zapustil predvidoma v sredo, ko bo sede na raketoplanu z njim zamenjala ladijska inenirka druge glavne posadke Susan Hemls. Takrat bo poveljstvo nad vesoljsko postajo prevzel ruski kozmonavt Jurij Usaov.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Leonardo na robotski roki

Leonardo na mehanini roki

tabSD.gif (826 bytes)

.
mplm-skica.jpg (12752 bytes)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune