ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.03.2001 - Zamenjava posadk na Mednarodni vesoljski postaji zakljuena
Novice

 


Houston / Koroljov

14.03.2001

CV-SZ

Pie Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 14.03.2001 ob 07:55

[Rev:0, L]

Na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) sta posadki raketoplana Discovery in MVP veraj iz tovornega modula MPLM Leonardo, ki so ga na Unity prikljuili pred dvema dnevoma, preneali tovor v ameriki raziskovalni modul Destiny. V notranjosti Leonarda je po besedah NASE sedem preminih predalnikov, s katerimi bodo opremili Destiny. Skupna tea tovora v modulu MPLM pa znaa priblino 4,5 tone. Leonarda je za ameriko vesoljsko agencijo NASA izdelala italijanska vesoljska agencija ASI, ki je poleg tega izdelala e dva takna tovorna modula z imeni Raffaello in Donatello. Loputo med raketoplanom in vesoljsko postajo so sicer odprli e veraj, potem, ko je bil zakljuen zadnji vesoljski sprehod med odpravo STS-102, ki sta ga opravila Thomas in Richards.

Danes zgodaj zjutraj po naem asu je bila izvrena e zadnja zamenjava lanov glavne posadake na Mednarodni vesoljski postaji. Astronavtka Susan Helms, ladijska inenirka druge glavne odprave, je namre odla na krov MVP, William Shepherd, poveljnik prve glavne odprave na vesoljski postaji, pa se je pridruil kolegoma Juriju Gidzenku in Sergeju Krikaljovu, ki sta v raketoplan odla e pred dnevi. Zamenjava lana posadke je uradno konana, ko le ta v rusko vesoljsko plovilo vrste sojuz TM namesti svoj sede in vesoljski skafander vrste Sokol KV2 (glej drugo sliko). Skafander in sede vrste Kazbek je potrebno zamenjati zato, ker sta izdelana po meri vesoljca, ki ju bo uporabljal. Med dananjim intervjujem je Helmsova ravno preizkuala omenjeni skafander (prva slika - Helmsova je druga z leve).

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Vesoljci v modulu Destiny

Vesoljci v modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)

.
sokol-kazbek.jpg (18132 bytes)

Skafander Sokol in sede

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune