ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.03.2001 - Posadki nadaljujeta delo na Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Houston / Koroljov

15.03.2001

CV-SZ

Pie Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 15.03.2001 ob 22:35

[Rev:0, L]

Na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), s katero se je ameriki vesoljski raketoplan Discovery zdruil v soboto, ameriki in ruski vesoljci nadaljujejo z nadgradnjo amerikega raziskovalnega modula Destiny. Sedem preminih predalnikov, ki jih je Discovery na MVP pripeljal v tovornem modulu Leonardo, so e postavili na ustrezna mesta v Destinyju. Med opremo sta tudi predalnik za opazovanje vpliva breztenosti na loveko telo in nadzorna ploa za upravljanje kanadske mehanine roke, ki jo bo na MVP dostavil naslednji ameriki raketoplan.

V notranjost izpraznjenega tovornega modula Leonardo, ki ga je za ameriko vesoljsko agencijo NASA izdelala italijanska vesoljska agencija ASI, pa vesoljci pod vodstvom Andyja Thomasa, strokovnjaka odprave STS-102, prenaajo neuporabne predmete in ostale stvari, ki jih na vesoljski postaji ne bodo ve potrebovali. Delo jim gre nekoliko poasneje od rok, kot so priakovali nadzorniki na Zemlji, zato je mono, da bodo odpravo raketoplana Discovery podaljali za en dan. Vesoljci naj bi v tem asu laje opravili prenos predmetov v tovorni modul. Dokonna odloitev o podaljanju odprave sicer e ni sprejeta.

Poveljnik raketoplana James Wetherbee je danes s pomojo Discoveryjevih raketnih motorjev zvial orbito Mednarodne vesoljske postaje, saj je obstajala monost nevarnega sreanja s predmetom, ki sta ga med nedavnim vesoljskim sprehodom izgubila Voss in Helmsova. lani druge glavne posadke na MVP pa so se s svojimi predhodniki pogovarjali o delo in ivljenju na vesoljski postaji. Preizkusili pa so tudi enega izmed dveh raunalnikov, ki ju bodo v prihodnosti uporabljali za upravljanje kanadske mehanine roke. Ruski poveljnik Jurij Usaov bo povelje nad MVP uradno prevzel ob loitvi raketoplana Discovery od Mednarodne vesoljske postaje.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Wetherbee in Kelly v Unityju

Wetherbee in Kelly v Unityju

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune