ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.03.2001 - Sonda Galileo bo Jupiter obkrožala do leta 2003
Novice

 


Washington, ZDA

18.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 18.03.2001 ob 09:30

[Rev:0]

Ameriška vesoljska agencija NASA se je odločila še tretjič podaljšati odpravo ameriške samodejne vesoljske sonde Galileo, ki že več kot pet let kroži okrog Jupitra. Sonda je v okolici tega plinastega velikana prestala tudi do trikrat močnejše sevanje kot je bilo predvideno in na Zemljo poslala veliko novih podatkov in fotografij planeta in njegovih lun. Sredi leta 2003 pa NASA namerava zaključiti to odpravo tako, da bo sondo strmoglavila v atmosfero Jupitra. Pred tem pa bo Galileo opravil še vrsto pomembnih opazovanj.

Petindvajsetega maja letos bo sonda letela le 123 kilometrov nad Kalistom, ki je druga največja med 28 znanimi Jupitrovimi lunami. Od tod bo sonda nadaljevala pot proti luni Io, mimo katere bo letela dvakrat, avgusta in oktobra letos. Galielo bo posnel fotografije, meril magnetno polje in opazoval vulkanizem na tej Jupitru drugi najbližji luni. Sonda bo poskušala tudi odkriti ali ima Io svoje, sicer šibko, magnetno polje.

Leta 2002 bo Galileo prenehal fotografirati, nadaljevalo pa se bo preučevanje Jupitrovega magnetnega polja, ki ga bo sonda opazovala kar s sedmimi napravami. Sonda se bo novembra istega leta Jupitru najbolj približala in opazovala planetu najbližjo luno Amalteo, ki je podolgovate oblike, njena daljša os pa meri 200 km. S pomočjo podatkov, ki jih bo sonda poslala na Zemljo, bodo poskušali izračunati maso te asteroidu podobne lune.

Samodejna vesoljska sonda Galileo se bo nato oddaljila od Jupitra, vendar pa se bo med zadnjo orbito ponovno usmerila proti temu plinastemu velikanu in nato v njegovo atmosfero strmoglavila predvidoma avgusta leta 2003. Tako se bo končala odprava sonde, ki so jo iz ameriškega raketoplana Atlantis izstrelili 18. oktobra 1989. Sondo za ameriško vesoljsko agencijo upravlja Laboratorij za reaktivni pogon (JPL) iz Pasadene v Kaliforniji.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

galileo.jpg (7627 bytes)

Ilustracija sonde Galileo

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune