ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.03.2001 - Modul Leonardo zopet v tovornem odseku Discoveryja
Novice

 


Houston / Koroljov

18.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 18.03.2001 ob 16:15

[Rev:2]

Na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) so danes ob 11:40 po srednjeevropskem času pričeli z ločitvijo tovornega modula Leonardo, ki je bil z ameriškim modulom Unity združen šest dni. Najprej so med moduloma zaprli loputo, nato pa so sprostili še vseh 16 zapahov na spajalnem mestu. Andy Thomas, član odprave STS-102, je zatem s pomočjo raketoplanove daljinsko vodene mehanične roke modul Leonardo prenesel nazaj v tovorni odsek Discoveryja. Ob 13:08 je bil tovorni modul, ki ga je izdelala italijanska vesoljska agencija ASI, varno pritrjen v Discoveryju in pripravljen za vrnitev na Zemljo. V Leonardu je za skoraj 1 tono odpadnega materiala in drugih predmetov, ki jih na MVP ne potrebujejo več.

Vesoljci na krovu ameriškega raketoplana Discovery pa se pripravljajo na skorajšnjo ločitev od Mednarodne vesoljske postaje. Na zahtevo strokovnjakov v nadzornem središču v Houstonu sta poveljnik in pilot raketoplana pregledala delovanje štirih glavnih računalnikov na Discoveryju, katerih programska oprema za upravljanje poleta naj bi bila okvarjena. Kot se je izkazalo kasneje, je z omenjenimi računalniki vse v redu in ponovno nalaganje programov ni bilo potrebno. Discovery, na katerem so poleg štirih stalnih članov posadke raketoplana tudi trije člani prve glavne posadke na MVP, se bo od vesoljske postaje ločil jutri ob predvidoma 05:32 po srednjeevropskem času.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Andy Thomas

Astronavt Andy Thomas

tabSD.gif (826 bytes)

.
Tovorni modul Leonardo

Tovorni modul Leonardo

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune