ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.03.2001 - Vesoljsko postajo Mir bodo uničili 23. marca
Novice

 


Koroljov, Rusija

18.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 18.03.2001 ob 17:10

[Rev:4]

Strokovnjaki iz ruskega Centra za upravljanje vesoljskih poletov (CUP) v Koroljovu pri Moskvi so datum uničenja ruske vesoljske postaje Mir premaknili za en dan. Strmoglavljenje Mira v Tihi ocean se bo tako zgodilo šele 23. marca ob približno 07:00 po srednjeevropskem času in ne že 22. marca, kot je bilo načrtovano še nekaj dni nazaj. Do tega je prišlo zato, ker Mir izgublja višino počasneje kot so strokovnjaki pričakovali. Ruska vesoljska agencija Rosaviakosmos je sporočila, da se Mir danes nahaja v orbiti s povprečno višino 230,9 km, v zadnjih 24 urah pa je izgubil 2,5 kilometra višine.

Celoten postopek iztirjenja vesoljske postaje Mir iz orbite naj bi trajal približno sedem ur. Ruska televizija NTV še poroča, da naj bi prvi vžig raketnega motorja samodejne tovorne vesoljske ladje Progres M1-5, ki je združena z Mirom, izvršili 23. marca ob 01:13 po srednjeevrospkem času. Za tem bosta sledila še dva podobna vžiga in ostanki vesoljske postaje, ki bodo prestali ognjeni povratek skozi Zemljino ozračje, bodo padli v Tihi ocean, nekje med Novo Zelandijo in Čilom. Uradni datum uničenja vesoljske postaje Mir bo ruska vesoljska agencija sicer sporočila šele na jutrišnji novinarski konferenci.

Anatolij Zak, poznavalec ruskega vesoljskega programa, je iz Moskve sporočil, da ruski CUP namerava približno 24 ur pred načrtovanim iztirjenjem na Miru vklopiti sisteme za nadzorovano usmerjanje postaje. To bo omogočilo, da bodo plošče s sončnimi celicami sledile Soncu in bodo lahko napolnile akumulatorje na krovu. Električna energija bo namreč ključnega pomena za delovanje računalnikov in drugih sistemov med postopkom strmoglavljenja. Po mnenju strokovnjakov sta najbolj verjetni težavi ravno izpad električne energije ali pa okvara glavnega računalnika na postaji.

Vendar pa tudi v primeru zgoraj omenjenih težav še ni vse izgubljeno. Vladimir Solovjov, vodja CUPa, namreč pravi, da bo Mir še vedno mogoče nadzorovano strmoglaviti s pomočjo samostojnega računalnika za nadzor poleta, ki je na krovu tovorne ladje Progres M1-5. Le-ta se je z Mirom združila 27. januarja letos in nanj pripeljala skoraj 2.700 kilogramov raketnega goriva, ki je potrebno za iztirjenje te 15 let stare ruske vesoljske postaje. Delovanje računalnika na progresu so strokovnjaki preverili pred nekaj dnevi in ugotovili, da deluje normalno.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Vesoljska postaja Mir (Foto: arhiv vesolje.net)

Vesoljska postaja Mir

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune