ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.03.2001 - Raketoplan Discovery na Zemljo pripeljal posadko MVP-1
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

21.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 21.03.2001 ob 08:35

[Rev:1, L]

Na pristajalni stezi Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi je danes zjutraj, ob 08:31 po srednjeevropskem času, uspešno pristal ameriški vesoljski raketoplan Discovery (STS-102), ki ga je med pristajanjem pilotiral poveljnik James Wetherbee. Poleg štirih stalnih članov posadke raketoplana so se na Zemljo po več kot štirih mesecih in pol bivanja v vesolju vrnili tudi člani prve glavne posadke na Mednarodni vesoljski postaji (MVP-1): William Shepherd, Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov. Med odpravo STS-102 je Discovery na MVP namreč pripeljal posadko MVP-2, ki je zamenjala posadko MVP-1, poleg tega pa je na vesoljsko postajo prvič dostavil tudi tovorni modul Leonardo, ki se je v tovornem odseku raketoplana danes vrnil na Zemljo.

William Shepherd, Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov so bili med pristajanjem raketoplana nastanjeni v spodnji palubi Discoveryja. Vesoljci so v stolih sedeli (oz. ležali) tako, da so imeli glavo v vodoravnem položaju, kar je zmanjšalo neprijetne vplive težnosti, ki so se je vesoljci med dolgotrajnim bivanjem v vesolju odvadili. Med vračanjem na Zemljo je bil poleg njih tudi astronavt Andy Thomas, ki je nadzoroval njihovo počutje. Thomas ima namreč podobne izkušnje, saj je na ruski vesoljski postaji Mir preživel 140 dni. Gidzenko in Krikaljov sta pred tem poletom prav tako že izkusila posledice dolgotrajnega bivanja v vesolju, ko sta se vrnila z Mira.

Presenečenja je torej čakalo le ameriškega poveljnika MVP-1 Williama Shepherda. Da bi posledice dolgotrajnega bivanja v breztežnosti (izguba kostne mase, oslabelsot mišic) čim bolj zmanjšali, so vesoljci na vesoljski postaji vsakodnevno telovadili na tekočem traku in sobnem kolesu. Po pristanku raketoplana jih je v oskrbo prevzela skupina ameriških in ruskih zdravnikov, ki bodo opravili tudi ustrezne preiskave. Kot je sporočil predstavnik Nase, so trije vesoljci takoj po pristanku že stali na nogah in tudi hodili. Vseeno pa bodo potrebovali več mesecev, da se bo njihovo telo zopet prilagodilo na življenje v težnosti.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Arhivski posnetek

Pristanek raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

.

Discovery po pristanku

tabSD.gif (826 bytes)

.

Avtobus poleg raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

.
102-busa-sam.jpg (5402 bytes)

Avtobus za prevoz posadke

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune