ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.03.2001 - Uspešno nadzorovano strmoglavljenje vesoljske postaje Mir
Novice

 


Tihi ocean

23.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 23.03.2001 ob 19:00

[Rev:1]

Ruska vesoljska postaja Mir je danes zjutraj, ob 06:58 po srednjeevrospkem času, zaključila polet okrog planeta Zemlja, ki ga je v 15 letih obkrožila več kot 86.000-krat. Bazni modul Mira so v takratni Sovjetski zvezi iz kozmodroma Bajkonur izstrelili 19. februarja 1986. Ruski vesoljski strokovnjaki v Centru za upravljanje vesoljskih poletov (CUP) v Koroljovu pri Moskvi pa so danes uspešno opravili edinstveno strmoglavljenje največjega in najtežjega vesoljskega plovila, ki ga je človek kdaj poslal v vesolje. S pomočjo treh vžigov raketnega motorja na samodejni tovorni vesoljski ladji Progres M1-5, ki je bila z Mirom združena že od januarja, so zavrli hitrost kroženja postaje in jo usmerili proti Zemlji.

Prvikrat so raketni motor na progresu vžgali danes zjutraj, ob 01:31 po našem času, izklopili pa so ga po približno 28 minutah. Eno uro kasneje, ko je bil Mir zopet v dosegu ruskih zemeljskih radijskih postaj, so na vesoljsko postajo poslali ukaz za drugi zaviralni vžig, ki je trajal 24 minut in je orbito Mira znižal na slabih 160 kilometrov. Zadnji, usodni vžig raketnega motorja na samodejni tovorni ladji pa so ruski strokovnjaki izvršili ob 06:07 in kmalu zatem je 137-tonska vesoljska postaja vstopila v gostejše plasti ozračja in pričel se je goreč povratek na Zemljo. Ob 06:58 po srednjeevropskem času je bil polet legendarne vesoljske postaje zaključen, ostanki s skupno maso med 20 in 40 ton pa so padli na predvideno mesto v Tihem oceanu med Novo Zelandijo in Čilom.

Strmoglavljenje Mira so iz dveh propelerskih letal opazovali tudi člani odprave Mir Reentry Observation Expedition, ki jo sestavljajo ameriški vesoljski navdušenci in ruski vesoljski strokovnjaki ter kozmonavti. Za polet z letalom v okolico območja padca ostankov Mira je bilo potrebno odšteti med 6.500 in 10.000 ameriških dolarjev. Vodja odprave je Bob Citron, ustanovitelj ameriške družbe Spacehab. Člani odprave nameravajo na spletni strani predvajati posnetke, ki so jih posneli s pomočjo različnih kamer na krovu obeh letal. Kozmonavti na letalih so med poletom imeli radijsko zvezo z ruskim Centrom za upravljanje poletov v Koroljovu, kar je pomagalo pri določitvi najbolj ugodnega mesta za opazovanje strmoglavljenja vesoljske postaje Mir.

  Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Goreči ostanki Mira

Goreči ostanki Mira (+)

tabSD.gif (826 bytes)

.
Vrnitev Mira skozi ozračje

Vrnitev Mira skozi ozračje

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune