ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.04.2001 - Endeavour se je zdruil z Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston / Koroljov

21.04.2001

CV-SZ

Pie Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 21.04.2001 ob 16:00

[Rev:0]

Ameriki vesoljski raketoplan Endeavour se je danes ob 15:59 po srednjeevropskem asu uspeno zdruil z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Zdruitev Endeavourja s spajalnim tunelom PMA2 na amerikem raziskovalnem modulu Destiny je rono vodil poveljnik raketoplana Kent Rominger. Druga glavna posadka na MVP je priblievanje raketoplana opazovala in snemala (glej spodnjo sliko) skozi okenca na modulih Destiny in Zvezda. Amerike in ruske ploe s sonnimi celicami na MVP so bile med zdruevanjem obrnjene vzporedno s smerjo kroenja postaje.

Druga glavna posadka na MVP, ki jo sestavljajo ruski poveljnik Jurij Usaov ter amerika ladijska inenirja James Voss in Susan Helms, med priblievanjem raketoplana ni imela direktne VHF radijske zveze s posadko na Endeavourju. Podatke o poteku zdruevanja in druga sporoila posadke raketoplana so jim zato posredovali strokovnjaki amerikega nadzornega sredia v Houstonu. Zdruitev raketoplana z MVP je bila sicer predvidena e za ob 15:32, vendar se je to dejansko zgodilo slabe pol ure kasneje.

Vesoljski raketoplan je na vesoljsko postajo pripeljal kanadsko mehanino roko Canadarm2 in pa tovorni modul Raffaelo v katerem so razline naprave in zaloge za posadko na MVP. Na raketoplanu Endeavour je ameriko-italijansko-kanadsko-ruska posadka sedmih vesoljcev, od katerih bosta kanadski vesoljec Chris Hadfield in ameriki astronavt Scott Parazynski e jutri izvedla prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-100. Na zunanjost modula Destiny bosta namre pritrdila mehanino roko Canadarm2.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

100-namvp.jpg (9231 bytes)

Pogled iz raketoplana na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled iz MVP na Endeavour

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune