ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.04.2001 - Danes na MVP: mehanina roka in tovorni modul
Novice

 


Houston / Koroljov

23.04.2001

CV-SZ

Pie Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 23.04.2001 ob 18:45

[Rev:0]

Sedemlanska ameriko-italijansko-kanadsko-ruska posadka amerikega vesoljskega raketoplana Endeavour (STS-100) je danes dopoldan, ob priblino 11:25 po srednjeevropskem asu, odprla loputo, ki vodi v ameriki raziskovalni modul Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Tam jih je priakala druga glavna posadka na MVP, ki jo sestavljajo ruski poveljnik Jurij Usaov ter amerika ladijska inenirja James Voss in Susan Helms. V modul Destiny je prvi vstopil poveljnik raketoplana Kent Rominger. Jurij Usaov je prve obiskovalce najprej seznanil z varnostnimi ukrepi in jih nato popeljal skozi module na vesoljski postaji.

Susan Helms in Jim Voss sta s pomojo raunalnikov in nadzorne ploe, ki je v modulu Destiny, aktivirala kanadsko mehanino roko Canadarm2, ki so jo na MVP pritrdili veraj. Mehanina roka se je do danes z obema koncema e vedno drala palete na kateri so jo dostavili v vesolje. Prvi korak je bila zato sprostitev enega konca roke in premik le-tega na spodnjo stran modula Destiny. Ob 16:16 po srednjeevropskem asu se je 17,6 metrov dolga mehanina roka uspeno pritrdila na ustrezno pritrditveno mesto na Destinyju. Drugi konec roke pa e vedno ostaja pritrjen na paleto, ki je na nasprotni strani modula Destiny. Novo mehanino roko bodo uporabljali pri sestavljanju vesoljske postaje v prihodnosti.

Kmalu po zakljuenem manevru s Canadarm2, so vesoljci v Endeavourju s pomojo raketoplanove mehanine roko zaeli premikati tovorni modul Raffaelo. Tega so najprej dvignili iz raketoplanovega tovornega odseka, nato pa so ga previdno prenesli proti modulu Unity. S pomojo mehanine roke, ki jo je upravljal Scott Parazynski, so Raffaela nato uspeno pritrdili na spajalni odsek modula Unity in sicer ob 18:00 po naem asu. V notranjosti italijanskega tovornega modula je 3,4 tone opreme in zalog za drugo glavno posadko na MVP. Med drugim sta v tovornem modulu tudi dva premina znanstvena predalnika vrste Express, ki ju bodo namestili v Destiny.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Sreanje posadk v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)

.

Mehanina roka Canadarm2

tabSD.gif (826 bytes)

.

Raffaelo in Canadarm2 na MVP

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune