ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.04.2001 - Vesoljca zakljuila drugi vesoljski sprehod med odpravo STS-100
Novice

 


Houston / Koroljov

24.04.2001

CV-SZ

Pie Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 24.04.2001 ob 22:45

[Rev:0]

Vesoljca Hadfield in Parazynski sta danes zveer, ob 22:14 po srednjeevropskem asu, zakljuila drugi vesoljski sprehod med odpravo amerikega raketoplana Endeavour (STS-100). Med 7 ur in 40 minut trajajoim vesoljskim sprehodom, ki se je zael ob 14:34, sta vesoljca povezala podatkovne in elektrine kable med kanadsko mehanino roko Canadarm2 in pritrditvenim mestom na spodnjem delu amerikega raziskovalnega modula Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Druga glavna posadka na MVP je zatem preizkusila delovanje mehanine roke, ki pa se na ukaze ni odzivala. Parazynski je zato pregledal povezane kable, teave pa so reevali tudi v notranjosti vesoljske postaje. Izkazalo se je, da rezervni elektrini kabel mehanini roki ne dovaja elektrike.

Medtem je kanadski astronavt Hadfield iz amerikega modula Unity odstranil komunikacijsko anteno, ki je na postaji ne potrebujejo ve, saj jo je nadomestila nova Ku-band antena. Pri odstranjevanju antene je Hadfield imel nekaj teav, saj se je zlomil eden izmed prikljukov. Na mesto, kjer je bila pred tem pritrjena omenjena antena, bodo med naslednjo odpravo amerikega raketoplana prikljuili ameriko zrano zaporo. Vesoljca sta se nato znova posvetila reevanju teav z rezervnim elektrinim kablom nove kanadske mehanine roke, tokrat uspeno. Vesoljca sta se zatem odpravila na drugo stran Destinyja, kjer sta odmontirala paleto, na kateri je bila z enim koncem e vedno pritrjena mehanina roka Canadarm2. Prazno paleto bodo jutri prenesli nazaj v tovorni odsek raktoplana Endeavour.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Vesoljca med sprehodom

tabSD.gif (826 bytes)

.

Canadarm2 na modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune