ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.05.2001 - Musabajev, Baturin in Tito že v Moskvi
Novice

 


Moskva, Rusija

06.05.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 06.05.2001 ob 19:20

[Rev:1, L]

Ruski poveljnik Talgat Musabajev, ladijski inženir Jurij Baturin in prvi pravi vesoljski turist, ameriški poslovnež Dennis Tito so danes okoli 16. ure prispeli na vojaško letališče Čkalovskij v bližini Moskve v Rusiji. Kristali, kakršen je bil radijski pozivni znak treh vesoljcev, so danes ob 07:41 po srednjeevropskem času v pristajalnem odseku Sojuza TM-31 pristali 82 kilometrov severno od kraja Arkalik v Kazahstanu. Po medicinskem pregledu na kraju pristanka so tri vesoljce s helikopterji prepeljali v Astano, glavno mesto Kazahstana. Ruska kozmonavta in Američana je tam, kot je to že v navadi, sprejel predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. Vesoljci so že takoj po pristanku sicer prejeli rdeča jabolka, simbol te azijske države.

Tito je takoj po pristanku na Zemlji izjavil, "da se je vrnil iz raja" ter "da je bil polet uspešen, pristanek na tleh pa mehak". Kozmonavt Musabajev je takoj pritrdil tem besedam in pohvalil Američana, ki da je kljub svojim šestdesetim letom "izredno močan in ponosen človek". Tito je izjavil, da v vesolje ne namerava ponovno poleteti, želi pa si, da bi njegovemu poletu sledilo še mnogo takšnih turističnih vesoljskih poletov. Kristali so iz Kazahstana poleteli v Moskvo, od koder so se odpravili v bližnje Zvezdno mestece, kjer se nahaja Center za priprave kozmonavtov "Jurij A. Gagarin". Po osemdnevnem vesoljskem poletu bodo vesoljci tam okrevali do 15. maja.

Polet vesoljske ladje Sojuz TM-32, v kateri so na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) prispeli Musabajev, Baturin in Tito, je bil potreben zaradi zamenjave Sojuza TM-31, ki je bil z vesoljsko postajo združen že od novembra lani, ko je z njim na postajo poletela prva glavna posadka na MVP. Vesoljsko plovilo vrste sojuz TM je namreč potrebno zamenjati na približno pol leta, zato so se Musabajev, Baturin in Tito, po šestih dneh bivanja na MVP, na Zemljo vrnili v starem Sojuzu TM-31, na vesoljski postaji pa je ostal novi Sojuz TM-32, ki služi kot reševalno plovilo za drugo glavno posadko na MVP.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Forum:

Oglejte si:

Preberite si vest:

 

Vesoljci po prihodu v Moskvo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Nazarbajev in Kristali

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune