ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.05.2001 - Izstrelili delto 2 z ameriškim vohunskim satelitom
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

18.05.2001

CV-SZ

SPiše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 18.05.2001 ob 19:45

[Rev:0]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral so na ploščadi 17B danes zvečer, ob 19:45 po srednjeevropskem času, izstrelili ameriško nosilno raketo delta 2 (7925-9,5), ki je v vesolje ponesla ameriški poskusni obveščevalni satelit GeoLITE (Geosynchronous Lightweight Technology Experiment). Satelit, ki je ob izstrelitvi imel maso približno 1.800 kilogramov, je izdelala ameriška družba TRW, sodelovala pa sta tudi Massachusetts Institute of Technology in družba Hughes SCC, ki je prispevala UHF telekomunikacijsko opremo. Na GeoLITE se med drugim nahaja tudi poskusni sistem za "lasersko komunikacijo".

S poskusnim satelitom, ki se bo nahajal na neznanem položaju v geostacionarni orbiti, bo upravljal ameriški obveščevalni urad NRO (National Reconnaissance Office). Trostopenjsko nosilno raketo delta 2, ki ima okoli prve stopnje zbranih devet štartnih raket na trdno gorivo, je izdelala ameriška družba Boeing. Raketo z obveščevalnim satelitom so sicer nameravali izstreliti že včeraj, vendar so izstrelitev zaradi težav z raketnim motorjem preložili za 24 ur. Današnjo izstrelitev pa so preložili za dobre pol ure, sprva zaradi težav s satelitom, nato pa še zaradi ladje, ki je zaplula na prepovedano območje v bližini izstrelišča.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Foto: arhiv vesolje.net

Delta 2 na izstrelišču

tabSD.gif (826 bytes)

.

GeoLITE med izdelavo

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune